Tartele cu fructe sunt deosebit de variate, cu diverse umpluturi la care se pot adăuga gemuri aromate sau creme de vanilie. Dar baza lor trebuie să fie un aluat fraged și crocant, făcut cu cel mai bun unt.
Cine vrea să învețe să pregătească tarte cu fructe, ar trebuie să citească și cele mai bune trucuri pentru tartele cu fructe pe care le-am adunat de la diverse gospodine talentate sau patiseri cu experiență.
Tartele cu fructe. Trucuri pentru aluat
Untul trebuie să fie de bună calitate
Folosește unt gras cu un procent de grăsime de 80%. Astfel, vei fi sigură că aluatul tău va avea suficientă grăsime pentru a rămâne fraged, chiar dacă devine crocant după ce se răcește.
Nu te zgârci la unt! Un unt cu 65% grăsime s-ar putea să conțină prea multă apă. Iar un unt de slabă calitate, combinat cu margarină va face aluatul prea moale, prea lipicios și acesta se va întări în timpul coacerii.
Făina trebuie cernută înainte
Nu uita de faptul că făina trebuie cernută printr-o sită fină înainte de a pregăti aluatul de tartă. Este o etapă importantă pe care totuși multe gospodine o ignoră. De ce se cerne făina? Pentru că astfel reține mai mult aer, iar aluatul devine mai pufos, mai fraged.
Dacă folosești făina rece din cămară și compactă, așa cum este presată în pungă, aluatul tău va fi mai puțin fraged decât ți-ai dori.
Nu frământa prea mult aluatul
Spre deosebire de aluatul pentru cozonaci sau drojdie, aluatul pentru tartele cu fructe se face fără drojdie, dar cu mult unt. În acest caz, el nu trebuie frământat sau mixat prea mult la robot.
Cu cât este frământat mai mult, cu atât devine mai elastic și apoi se strânge și devine prea tare când se coace. Aluatul trebuie mixat sau frământat doar câteva minute, să se încorporeze untul în făină.
Lasă aluatul să se odihnească
Acesta este un sfat vechi, pe care bunicile noastre îl urmau ori de câte ori pregăteau aluatul pentru plăcinte fragede. La fel de important este pentru tartele cu fructe, dacă vrei să ai succes.
După ce pregătești aluatul și îl pui în formele de tartă, lasă-l să se odihnească măcar 2 ore la frigider sau într-o cămară rece. Astfel, îi dai timp amidonului să se stabilizeze, iar aluatul va căpăta o crustă fină deasupra, importantă când folosești umpluturi umede (creme, fructe proaspete, fructe din compot).
Coace aluatul înainte
Este un pas important pentru tartele cu fructe. Aluatul trebuie copt pe jumătate sau aproape complet înainte. El își păstrează forma, dacă pui în el sâmburi de fructe sau boabe uscate de fasole. Apoi se coace cât să devină ușor auriu.
Aluatul are nevoie de mai mult timp să se coacă, decât crema de vanilie, crema de brânză sau umplutura cu fructe.
Umputura cu fructe. Trucuri de la patiseri
Glazură de ciocolată albă
După ce coci aluatul aproape pe jumătate, scoate tava din cuptor și așteaptă să se răcească. Pregătește o glazură fină din ciocolată albă și unt și unge cu această glazură, într-un strat fin, suprafața aluatului. Astfel, sucurile din fructe nu vor mai înmuia aluatul și acesta va rămâne crocant și fraged.
Fructele se lasă la scurs
Poți face tarte cu fructe proaspete, cu mere, pere, cireșe, căpșune, zmeură, prune, portocale sau banane. Cu cât sunt mai suculente fructele, cu atât trebuie să le lași mai mult la scurs într-o sită. Pentru cele mai suculente dintre ele precum cireșele sau piersicile este nevoie de câteva ore. Le poți pregăti cu o seară înainte!
Făina de migdale sau biscuiți mărunțiți
După ce fructele au fost bine scurse, presară deasupra lor făină de migdale sau biscuiți mărunțiți foarte fin. Astfel, fructele își vor păstra mai bine forma la copt și vor căpăta o textură mai consistentă. Făina de migdale este preferata patiserilor, pentru că dă un gust deosebit și absoarbe foarte bine sucul fructelor pe măsură ce acestea se coc.