Gemul de prune pare cel mai ușor de făcut dintre toate gemurile și dulcețurile din fructe. Prunele nu sunt deloc pretențioase. Cu toate acestea, gemul de prune bun și aromat are și el micile lui trucuri, altfel te vei alege cu un gem amărui sau prea zemos, care nu va fi pe placul familiei.

Cum alegi prunele cele mai bune pentru gem

Top 20 de alimente care au efect laxativ. Uită de medicamente, tratează-te natural!

Cele mai bune prune pentru gem sunt prunele cărnoase, cu pulpa fermă și foarte dulce. Acestea se culeg de obicei spre finalul lunii septembrie sau în luna octombrie, când fructele au adunat mult zahăr.

Gemul se prune se poate face din orice soi de prune, dar cele mai bune sunt prunele foarte bine coapte și dulci, să iasă gemul aromat.

Spre deosebire de gem, magiunul tradițional din prune se face din soiuri de prune brumării care se culeg în luna octombrie. Dacă la gem se adaugă zahăr, pentru a spori dulceața fructelor, la magiun nu se adaugă deloc zahăr. Magiunul este recomandat persoanelor care se feresc să consume prea multe dulciuri și evită zahărul.

Cum se pregătesc prunele pentru fierbere

Spălate bine, prunele se taie pe jumătate și se scot sâmburii. Cine dorește un gem fin și cremos, trebuie să îndepărteze coaja fructelor.

Cu toate acestea, gemul de prune iese foarte bun și dacă păstrezi coaja fructelor, cu condiția ca prunele să fie bine coapte, foarte dulci și să aibă o coajă subțire.

Bunicile noastre îndepărtau coaja prunelor pentru a obține un gem mult mai aspectuos și delicios. Pe de altă parte, coaja conține multe substanțe nutritive benefice care nu se distrug prin fierbere. În plus, coaja conferă aromă și un parfum anume gemului.

Sfatul nostru este să pregătești o cantitate mai mică de gem de prune fără coajă pe care să îl păstrezi pentru prăjituri și fursecuri. Pentru consumul regulat, poți pregăti gemul de prune cu tot cu coaja fructelor.

Cele mai bune trucuri pentru gemul de prune dulce și aromat

Alege prune bine coapte, foarte dulci și puțin zemoase. Astfel, timpul de fierbere va fi mai scurt, iar gemul de prune mai bine legat.

Pregătește gemul de prune cu tot cu coaja fructelor pentru a fi mai aromat și mai consistent.

Adaugă cel mult 300 grame de zahăr tos la un kilogram de fructe fără sâmburi.

Fierbe prunele într-o oală cu pereți nonaderenți, să nu amesteci în continuu în gem.

Sparge sâmburii de prune și folosește miezul la gem. Miezul de sâmburi împreună cu nucă măcinată grosier pot fi adăugați la gem în ultima parte a fierberii.

Pentru aromă și culoare frumoasă, adaugă câteva felii de lămâie de când pui gemul pe foc.

Gemul de prune se leagă bine după 3 – 4 ore de fierbere la foc domol. Se amestecă des, să nu se lipească de pereții oalei.

Dacă prunele sunt prea zemoase, se poate alege o parte din suc cu un polonic, în prima oră de când încep să fiarbă fructele. Sucul se poate fierbe separat pentru a obține sirop concentrat de prune pentru iarnă. Acesta se poate consuma cu apă minerală sau se poate folosi pentru budinci, orez cu lapte sau șarlotă de vanilie.

Gemul de prune se folosește pentru tarte, fursecuri și prăjituri în combinație cu nuci, ciocolată și cacao, pentru langoși sau gogoși umplute.