Folosește materiale ieftine și ușor de procurat să îți protejezi legumele din grădină de insecte, de rozătoare, de coropișnițe și chiar de soarele prea puternic în zilele călduroase.

Pe lângă plasele special concepute pentru protecția legumelor pe care le găsești în magazinele de specialitate, iată și câteva soluții de protecție care te vor ajuta să cultivi legume viguroase și să mănânci salate proaspete din propria grădină.

De ce sunt bune ziarele și cartoanele pentru legumele din grădină

Toacă mărunt ziarele, revistele, sacoșele din hârtie reciclabilă și ambalajele din cartoane subțiri. Folosește tocătura de hârtie să protejezi straturile de răsaduri. Hârtia tocată se pune în jurul răsadurilor cât timp sunt subțiri și fragile să le protejeze de melci, dar și de uscăciune, pentru că pământul va rămâne mai mult timp umed și reavăn.

De asemenea, pe sub stratul de hârtie nici buruienile nu mai cresc ușor. Vor apărea mult mai puține buruieni și va fi mai ușor să le cureți și să menții grădina de legume sănătoasă.

Folia de aluminiu împotriva coropișnițelor

Dacă îți pui câteva straturi de morcovi, de pătrunjel, de țelină sau ridichi, le poți proteja de coropișnițe îngropând în jurul lor folie alimentară de aluminiu.

Soluția este eficientă împotriva insectelor rozătoare care atacă rădăcinile, dar numai pentru suprafețe mici. Cu toate acestea, este o soluție mult mai bună decât pastilele cu otrăvuri care se îngroapă lângă legume și care pot avea consecințe și asupra sănătății tale.

Gardul din lemn oferă umbră în zilele toride

Dacă ai o curte luminată de soare toată ziua, știi deja că în zilele foarte calde de vară, legumele încep să se ofilească pe la prânz, când soarele devine torid, oricât de des le-ai uda. Cea mai bună soluție, și utilă, și decorativă este un gard din lemn care să facă umbră parțială în zona cea mai expusă la soarele după amiezii.

Un gard decorativ, de înălțime medie, va menține umbra la sol, pământul va rămâne mai mult timp umed, iar rădăcinile legumelor vor fi protejate de uscăciune.

Un astfel de gard decorativ din lemn poate fi pus la marginea straturilor cu vinete și ardei, pe lângă straturile de salată care este sensibilă la soare, sau pe lângă varză.