Cumpără usturoi cu tot cu codițe din piață. Căpățânile mari și sănătoase, care au codița atașată, se păstrează cel mai bine peste iarnă. Alege usturoi românesc, frumos și sănătos, pentru conservele de iarnă și pentru uleiuri aromatice și citește mai jos cum poți să păstrezi usturoiul în stare naturală mai multe luni de zile.

Cum alegi și cum pregătești usturoiul pentru iarnă

Pe piață vei găsi mai multe soiuri de usturoi, de la soiurile românești mari cu coaja albă, la soiuri importate cu coaja roz-violacee sau gălbuie. Trebuie să știi că soiurile de usturoi care se curăță greu de coaja subțire sunt cele mai rezistente peste iarnă.

Soiurile care se curăță ușor, cele la care coaja albă crapă și se desprinde ușor de pupla usturoiului trebuie consumate cât mai curând, deoarece se deshidratează în frigider. Dar soiurile de usturoi la care coaja fină și albă se curăță greu sunt cele mai rezistente, deoarece această coajă bine lipită menține bulbul bine hidratat și sănătos.   

Înainte de a fi puse la păstrare în cămară, căpățânile de usturoi se lasă să se usuce o zi la soare, apoi la umbră două – trei zile să nu aibă coaja niciun strop de umezeală. Apoi se pot împleti în funii sau în buchete, care se pot depozita într-un spațiu răcoros și bine aerisit, într-o cămară.

Usturoiul care a fost deteriorat la recoltare nu se aruncă! Trebuie să îl cureți și să păstrezi usturoiul prin alte metode la rece.

Usturoi împletit pe funie

Este una dintre cele mai vechi metode prin care se păstrează usturoiul pentru iarnă. Căpățânile de usturoi cu codițe perfect uscate se împletesc strâns în funie și se păstrează în cămară, la rece.

Dar această metodă este potrivită pentru cei care au cămări reci și bine uscate și ventilate, la țară. În bucătăria de la bloc, unde se acumulează adesea aburi și căldură iarna, usturoiul uscat nu rezistă prea mult timp. Dacă locuiești într-un apartament și nu ai o cămară răcoroasă, poți folosi alte metode să depozitezi usturoiul pe termen lung.

Cu sare la borcan

Alege doar căpățâni sănătoase de usturoi, cu foile bine uscate, fără pete, fără mucegai. Curăță bine nisipul de pe ele, șterge-le cu un șervet de hârtie și pregătește un borcan de 800 de grame. Poți folosi și borcane mai mari, în funcție de cantitatea de usturoi.

Presară un strat generos de sare de mină neiodată sau sare grunjoasă la baza borcanului. Pune câteva căpățâni de usturoi cu o mică distanță între ele, să nu se atingă, și acoperă cu un strat generos de sare. Continuă astfel până umpli borcanul. 

Deasupra, acoperă sarea cu un tifon curat și păstrează borcanul în locul cel mai răcoros și bine uscat din casă. Nu îl ține frigider, deoarece sarea va acumula umezeală din frigider și usturoiul se va strica. Și nu pune capac la borcan. Usturoiul trebuie să rămână bine aerisit.

Cum păstrezi usturoiul în carton sau pânză

Usturoiul bine uscat și sănătos se strânge în mănunchiuri. Se leagă bine codițele și se depozitează în cutii de carton cu capacul perforat, să intre puțin aer. Sau poate fi păstrat în săculeți de in sau de bumbac, fără să fie strânse căpățânile în mănunchiuri.

Cu toate acestea, usturoiul strâns mănunchi își păstrează mai bine umiditatea din pulpă și nu se strică, dacă este ținut în spații bine ventilate și uscate.

La congelator

Pregătește o tăviță cu pastă de usturoi la congelator și o vei putea folosi tot anul. Curăță bine usturoiul, spală cățeii de usturoi și dă-i prin mașina de tocat. Vei obține o pastă destul de fină care se pune cu lingurița într-o tavă pentru cuburi de gheață.

Acoperă bine tava cu două, trei straturi de folie de aluminiu și pune-o la păstrare la congelator. Când ai nevoie de usturoi, scoți câte un cub de pastă de usturoi înghețată. Usturoiul congelat poate fi adăugat direct în mâncarea de pe foc sau poate fi decongelat pentru diferite preparate, cum ar fi plăcintele cu carne tocate sau iahnia de fasole.  

Este adevărat că aroma usturoiului devine mai puțin concentrată, dacă este congelat, dar el își păstrează în mare parte parfumul specific și toate proprietățile nutritive și curative.

La borcan în ulei

Un alt mediu bun de conservare a usturoiului este uleiul. Pregătește un borcan cu gura largă și pune în el căței de usturoi bine curățați de coajă. Presară puțină sare, oregano și cimbru uscat, câteva boabe de piper și toarnă apoi ulei peste usturoi să fie complet acoperit.

Închide borcanul cu un capac și depozitează-l la frigider sau într-o cămară foarte rece. Usturoiul din ulei trebuie consumat în decurs de 3 luni. Pe măsură ce consumi din cățeii de usturoi și din ulei, toarnă ulei pentru completare până la buza borcanului, pentru a împiedica să intre prea mult aer. Uleiul aromat cu usturoi, oregano și piper este excelent pentru sosuri și fripturi.