Fasolea verde păstăi trebuie culeasă câtă vreme este fragedă, înainte ca boabele din interior să înceapă să se formeze.

Dacă rupi o păstaie între degete și pocnește, iar pulpa este plină de sevă, știi că este numai bună de consumat.

Păstăile bune și fragede se recunosc și după absența fibrelor ațoase de pe margini. Dacă păstaia nu a format încă așa numitele ”ațe”, cum li se spune popular, știi că este ușor de digerat și numai bună pentru orice preparat.

Fasolea verde, ușor de gătit în fel și chip

Ciorbele acrișoare și răcoroase de vară capătă un gust mai bun dacă sunt făcute cu fasole verde. Această legumă este excelentă și pentru salate, cu un sos de iaurt și usturoi, drept garnitură la friptură sau bază pentru tocănițele scăzute cu roșii și ardei.

Nutriționiștii recomandă ca fasolea verde să fie fiartă doar atât cât să se înmoaie puțin pulpa, indiferent că o pui la ciorbă sau la o salată de crudități.

Spre deosebire de fasolea boabe, fasolea verde nu trebuie fiartă prea mult, pentru că își pierde cea mai mare parte din vitaminele și substanțele benefice.

Cum o păstrezi pentru iarnă

Fasolea verde păstăi poate fi conservată sau păstrată la congelator pentru lunile reci de iarnă, în care legumele din comerț sunt mult mai scumpe.

  1. Păstăile se curăță de codițe, se spală și se taie în bucăți mai mici. Se fierb doar atât cât să se înmoaie puțin, se lasă să se scurgă de apă și să se răcească la temperatura camerei. Apoi, fasolea verde poate fi pusă în pungi curate, la congelator, unde se poate păstra cel puțin unul sau doi ani.
  2. Fasolea verde mai pot fi conservată și în apă cu sare. După ce le fierbi în câteva clocote, se pun la borcane, în saramură și se închid capacele etanș. Se fierb borcanele la bain-marie și se depozitează în cămară, într-un loc răcoros.
  3. Păstăile curățate și fierte mai pot fi conservate și în bulion, bine fiert și ușor sărat, la care se mai adaugă aspirină sau zeamă de lămâie. Borcanele cu păstăi și bulion trebuie fierte și ele la bain-marie pentru a rezista câteva luni în cămară.

Nu rata aceasta reteta de fasole pastai la borcan! E pur si simplu delicioasă!

Vezi rețete cu fasole verde

sursa foto: 123rf.com