Ți s-a întâmplat și ție să te machiezi în grabă și să îți pătezi hainele preferate cu mascara, cu fond de ten sau ruj? Petele de cosmetice sunt dificile, de aceea am ales câteva soluții eficiente împotriva lor, să le cureți fără să mai duci hainele la o curățătorie chimică.

Fard de obraz, cremă corectoare, mascara

Pune hainele pătate la înmuiat în apă caldă cu o linguriță de detergent lichid de vase. După ce se înmoaie bine petele de cosmetice câteva ore, spală hainele în mod obișnuit în mașina de spălat la o temperatură de 70 de grade Celsius.

Ulei natural pentru față sau mâini

Dacă ai scăpat ulei de argan, spre exemplu, pe bluza ta preferată, toarnă pe pată gel antibacterian pentru mâini, pe bază de alcool, și curăță cât de bine poți zona respectivă. Apoi, spală imediat haina cu apă fierbinte și un detergent lichid delicat.

Lacul de unghii

Oricât de colorat ar fi și oricât de veche pata, oja poate fi curățată. Pune haina pătată cu lac de unghii cu fața în jos peste un șervețel gros de hârtie și tamponează ușor cu discuri demachiante și acetonă până când dispare toată oja. Schimbă discurile demachiante de fiecare dată, ca să nu murdărești o suprafață mai mare cu oja dizolvată. Ai grijă să nu folosești acetona dacă este vorba de materiale pe bază de acetat, pentru că soluția de curățat unghiile va dizolva și fibrele materialului. Clătește cu apă caldă și repetă operația până când dispare orice urmă de ojă. La final, spală haina cu un detergent delicat, la o temperatură ridicată. Dacă haina pătată cu ojă nu poate fi curățată cu acetonă pentru că este prea fină sau se poate decolora, pulverizează spray fixativ și apoi șterge cu dischete curate.

Rujul și glossul de buze

Folosește o bandă adezivă să aplici peste pata de ruj pentru a îndepărta urmele în exces. Înmoaie apoi pata în detergent lichid de vase pentru a scăpa de urmele de grăsime și spală haina în mod obișnuit. Ai grijă să nu freci pata de ruj cu șervețele, pentru că se va întinde mai mult și va intra mai bine în țesătură. O altă soluție eficientă este bicarbonatul de sodiu. Pune zona pătată pe o suprafață tare, spre exemplu pe gresie, stropește cu apă rece și presară bicarbonat de sodiu. Freacă bine zona cu un burete fin, iar dacă pata nu dispare picură și câteva picături de oțet alb. Reacția chimică dintre oțet și bicarbonat va forma o spumă care va curăța orice pată colorată.

Fondul de ten, printre petele dificile

Dacă ai pătat cu fond de ten o bluză din in, bumbac sau alt material sintetic, presară un strat gros de pudră de talc, acoperă pata cu un șervețel gros din hârtie sau un material absorbant și calcă ușor cu fierul de călcat setat la o temperatură medie. Pudra de talc va absorbi grăsimea, iar pata care rămâne poate fi curățată cu soluție de amoniac.

sursa foto: 123rf.com