Uneori, este bine să folosim soluții de curățenie cât mai simple pentru a igieniza casa. Soluțiile din comerț, pline de substanțe iritante, care persistă zile întregi în casă, ne afectează pielea și sistemul respirator fără să ne dăm seama. Dar iată câteva dintre trucurile cele mai simple și ieftine pe care bunica le folosea mereu.

Cea mai bună soluție de spălat geamuri

Pe vremea bunicilor nu existau detergenți speciali pentru geamuri care nu lasă urme. Și cu toate acestea, geamurile celor mai harnice bunici erau strălucitoare ca oglinda.

Bunica folosea întotdeauna aproximativ jumătate de litru de apă călduță, un pahar mic de oțet, jumătate de pahar mic de alcool sanitar și câteva picături de ulei esențial de mentă, pentru a împrospăta atmosfera din casă. Cu această soluție lustruia geamurile și oglinzile de la șifonier, dar poate fi folosită și pentru faianță sau pentru dulapurile lucioase din bucătărie.

Înălbirea ceașafurilor și rufelor albe

Foarte rar se întâmpla ca bunica să folosească apă și clor, din cauza faptului că acesta din urmă are un miros neplăcut. Dar ea albea lenjeria, maieurile și alte rufe albe punându-le o jumătate de oră într-un lighean mare cu apă caldă și 250 ml de suc de lămâie. Rufele erau în prealabil spălate la mașină.

După ce se înmuiau în zeama de lămâie, bunica la punea la uscat la soare, iar petele care mai rămâneau pe ici, pe colo se albeau și ele.

Etichetele și lipiciul se curăța cu ulei

Uneori, sunt lipite etichete inestetice pe vase, pe căni și pahare, iar unele dintre ele au un adeziv puternic. În acest caz, pot fi ținute la înmuiat cu ulei și apoi curățate ușor cu un cuțit bont și apă fierbinte.

Soluții de curățenie pentru hainele catifelate

Scamele și firele de păr sau firele din blana animalelor se lipesc de materialele catifelate și se desprind mai greu. Bunica nu avea roller cu adeziv, însă folosea o perie fină de haine pe care presăra un praf fin de sare. Ea peria hainele până când scăpa și de scame și de firele de păr, fără să se deterioreze materialele catifelate.

Depunerile de calcar se curăță cu oțet

Deja se cunoaște foarte bine acest sfat, iar soluții de curățenie mai ieftine ca oțetul nu există. Nu trebuie să cumperi soluții anticalcar scumpe. Este suficient să lași orice obiect pe care s-au depus săruri de calciu și sodiu la înmuiat în oțet câteva ore și piatra se va curăța foarte ușor cu un burete abraziv, fără să freci. Poate că celelalte soluții acționează mai repede, dar mirosul lor și ingredientele pot fi toxice pentru pielea ta și pentru plămâni.

Soluție de curățat întreaga bucătărie

Combină oțet alb cu zeamă de lămâie și apă și curăță cu ea orice suprafață din bucătărie. Inclusiv masa pe care mănânci, frigiderul, robotul de bucătărie, dulapurile în care ții alimentele sau faianța, chiuveta sau tacâmurile. Nimic din această soluție nu este toxic și nu va dăuna sănătății. Este ieftină, ușor de făcut și lasă un parfum proaspăt în toată bucătăria.