Dacă eşti fascinată de cactuşi, dar nu ai prea mult timp să te ocupi de ei, iată câteva soiuri care sunt ușor de îngrijit și care îți vor dărui flori spectaculoase în fiecare vară. Găseşte un spaţiu bine aerisit şi luminat să îi primeşti în casa ta și află cum să îi îngrijești cu minim de efort.  

Cactuşii au necesităţi cu totul diferite faţă de celelalte plante pe care le creştem în apartament. Au nevoie de foarte multă lumină şi de foarte puţină apă. Trebuie udaţi cu atâta zgârcenie, că nici nu le trebuie farfurie sub ghiveci. Cele mai multe specii de cactuşi nu cer apă pe timpul iernii, dacă sunt ţinute în camere cu temperatură moderată şi constantă. Vara se udă seara, cel mult de două ori pe săptămână. Ghivecele potrivite sunt cele de mici dimensiuni, cu găuri mari pentru scurgerea apei.

4 specii de cactuși uşor de îngrijit

Unul dintre cei mai răspândiţi cactuşi de apartament este Cactusul de Crăciun (Schlumbergera), care înfloreşte iarna şi ne bucură privirea cu buchete de clopoţei roz trandafirii. Cel mai bine se dezvoltă dacă este ţinut în plină lumină, udat rar şi ferit de curenţii de aer rece. Este foarte important să îi alegi un loc la fereastră şi să te ferești să îl mai muţi, deoarece își va pierde florile.

Mammillaria este un glob plin de spini care face frumoase flori albe-roz, asemănătoare margaretelor. Trebuie ţinut în soare şi la temperaturi minime de 10 grade Celsius.

444265234_f489afda9d_z

Aporocactus, cunoscut pe la noi drept „coada şobolanului”, creşte spectaculos în coşuri suspendate, revărsându-şi tulpinile pline de flori purpurii peste marginea ghiveciului. Poate depăşi un metru în diametru, dacă are spaţiu să se desfăşoare.

Cactusul-cornişor sau Chamaecereus silvestrii este iubit pentru ritmul rapid de creştere şi pentru florile lui strălucitoare, roşii sau portocalii. Tulpinile se rup foarte uşor, de aceea trebuie să ai mare grijă dacă îl muţi din loc.

!!! Toate aceste specii au nevoie de foarte puţină apă şi de mraniţă specială pentru cactuşi, îmbogăţită cu îngrăşăminte. Pe lângă mraniţă, în ghivece trebuie adăugate și pietricele poroase.  

Sfaturi de la colecţionarii împătimiţi:

Cactuşii sunt fericiţi în plină lumină, în balcoanele sau terasele închise. Iarna, au nevoie de temperaturi pozitive şi de cât mai multă lumină, astfel că nu trebuie să îi ții în camere umbroase şi neaerisite.

credit foto: Foter.com