Banala gumă de șters creionul este cel mai bun instrument să cureți încălțămintea din piele întoarsă. Dacă ai murdărit cizmele sau ghetele din piele întoarsă cu noroi, lasă mizeria să se usuce, apoi freacă zona pătată cu o gumă de șters și la final folosește o perie de haine să finisezi materialul. În locul gumei, poți folosi o perie specială din cauciuc pe care o găsești în magazinele de încălțăminte.

Dacă pantofii sau cizmele din piele întoarsă au căpătat dungi și s-au deformat în timp, ține-le câteva minute deasupra unui lighean cu apă fierbinte, să se umezească de la aburi. Apoi folosește o perie fină de haine să le lustruiești și își vor recăpăta ținuta inițială. Insistă asupra zonelor cu riduri și dungi.

Petele de grăsime, un dușman pentru pielea întoarsă

Pentru a scăpa de petele de grăsime sau de apă, pudrează încălțămintea cu pudră de talc, presează ușor cu o lavetă să intre puțin în piele și las-o să acționeze câteva ore. După ce se usucă bine, folosește o perie să îndepărtezi pudra și se vor estompa și petele de grăsime.

Încălțămintea din piele întoarsă murdară poate fi salvată cu apă și amoniac. Pregătește o soluție din cele două substanțe, în părți egale, și folosește o perie de unghii să lustruiești cu acest amestec întreaga suprafață a cizmelor sau a pantofilor. Umple apoi încălțările cu hârtie de ziar, să nu se deformeze, și șterge excesul de apă cu o lavetă uscată din microfibră. Lasă-le să se usuce peste noapte și a doua zi presară un strat fin de pudră de talc. După câteva ore, lustruiește cu o perie fină și încălțările vor arăta mult mai bine.

Caută în magazinele specializate soluții pentru protecția încălțărilor din piele întoarsă. Există spray-uri speciale care le protejează de umezeală și de noroi, pe care trebuie să le aplici cel puțin o dată pe săptămână.

credit foto: 123rf.com