Cine are deja această plantă, știe că nu este ușor să îngrijești cactusul de Crăciun. Este destul de delicat, nu suportă uscăciunea, dar nici umiditatea ridicată, nu suportă căldura și mai ales nu suportă să fie mutat prea des din loc în loc. De altfel, în popor i se mai spune și ”nu mă deranja” sau Crăciunel, pentru că are obiceiul să fie plin de flori chiar de Sărbători.

Numele lui oficial este Schlumbergera și este originar din Brazilia, dar a devebit foarte îndrăgit în toată lumea datorită florilor deosebite, în culori variate, de la alb, roz, roșu, purpuriu, violet până la galben, roz-portocaliu și auriu.

Tot ce trebuie ca să îngrijești cactusul de Crăciun

Numele de cactus te poate induce în eroare. În realitate, nu este un cactus, ci o plantă suculentă, perenă, care poate trăi peste 10 ani, dacă este corect îngrijită.

Cactusul de Crăciun este iubitor de răcoare și umiditate moderată.

Nu suportă să ca apa să băltească la rădăcini, dar pământul trebuie să fie în permanență ușor umed în partea inferioară a ghiveciului. De aceea, este bine să fie udat mereu în farfurioară.

La suprafață se udă doar când pământul ajunge prea uscat.

Temperatura ideală pentru el este în jur de 20 – 22 de grade și nu trebuie lăsat niciodată în bătaia soarelui.

Primăvara și vara poate primi o cantitate mică de fertilizatori pentru plantele suculente.

Toamna, în lunile octombrie și noiembrie are nevoie de o perioadă de repaus, în care să aibă răcoare și 12 ore de întuneric pe zi, ca să se pregătească pentru înflorire în luna decembrie.

Citește și cum se înmulțește cactusul de Crăciun!

Legendă sau adevăr?

Cu 3 sau 4 luni înainte de Crăciun trebuie ocrotit, nu trebuie atins sau mutat din loc și nici sucit după lumina soarelui. Dacă este lăsat nemișcat, va înflori. Nu se știe dacă acesta este doar un mit sau este adevărat, cert este că planta aceasta, când este mutată, se consideră în pericol și refuză să înflorească.

De aceea este bine să cumperi cactusul de Crăciun deja înflorit în luna decembrie și să îi găsești un loc de unde nu trebuie să îl mai muți. Anul viitor, dacă este bine îngrijit și udat, va face din nou flori în lunile noiembrie – decembrie.

Pe lângă stabilitate și siguranță, este foarte important și întunericul pentru această plantă, la fel ca pentru Crăciuniță. Din luna septembrie, acest cactus are nevoie de 10 – 11 ore de întuneric și de temperaturi scăzute, sub 15 grade, pentru a favoriza apariția bobocilor.

Mutarea, transplantarea sau tăierea acestei plante se face doar primăvara, în lunile martie – aprilie.

Vezi toate sfaturile despre cum ingrijesti Craciunita!

foto: 123rf. com