Curățenia este necesară zi de zi

Recipientele pentru apă din colivie trebuie clătite în fiecare dimineață, înainte de a le umple din nou cu apă proaspătă. Odată la câteva zile, este indicat să pui în apa caldă cu care le speli și jumătate de linguriță de oțet de mere, pentru a distruge bacteriile care se înmulțesc în mod obișnuit în mediul umed. De asemenea, pentru a dezinfecta flacoanele pentru apă este bun și bicarbonatul, o jumătate de linguriță la o cană de apă caldă.

Resturile de fructe și legume trebuie curățate la o oră sau două după ce păsările s-au săturat să mai mănânce, pentru că se strică repede la temperatura camerei. Nu le poți lăsa în cutie de la o zi la alta, iar cutia de asemenea trebuie spălată cu apă caldă.

Spală colivia săptămânal

Păsările, oricât de mici ar fi, fac multă mizerie, de aceea este recomandat să acoperi tava coliviei cu șervețele absorbante și să le arunci în fiecare seară. Odată la câteva zile, este bine să speli colivia în întregime cu apă caldă și să cureți cu un burete curat zăbrelele subțiri din metal, pe care se adună mizerie și puf. Nu folosi soluții chimice pentru a dezinfecta colivia, decât dacă este absolut necesar, și nici detergent. Substanțele toxice vor rămâne în fisurile plasticului, iar păsările, care au tendința să roadă și să ciugulească colivia, le vor înghiți. Pentru dezinfectarea coliviei folosește tot oțet sau apă oxigenată, după ce ai îndepărtat toate resturile uscate. Așa cum cureți colivia, trebuie să cureți și jucăriile pe care păsările le murdăresc la fel de des.

credit foto: 123rf.com