CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Este timpul să pregătim răsadurile de flori noi, pe care le poți planta în ghivece, în jardiniere sau în curte. Le poți răsădi chiar tu din semințe, dacă știi câteva trucuri utile. Nopțile sunt mai calde, zilele mai însorite și te poți ocupa deja de răsadurile de flori pe care le vei avea în sezonul cald.

Ce substrat să folosești pentru răsadurile de flori

Întâi de toate, trebuie să achiziționezi pământ de flori de calitate pe care să îl amesteci cu puțină turbă neagră. Raportul este de 1 kilogram de pământ la 300 de grame de turbă fină și bine afânată.

Turba conține un procent ridicat de minerale și nutrienți care vor ajuta semințele și micile plante să încolțească și să crească viguroase de la primele frunze.

Poți alege petunii, regina nopții, floare de piatră, gura leului, margarete, bănuți, gălbenele, ochiul boului, micșunele sau crăițe și multe alte flori rezistente, care cresc ușor la noi în țară pe timpul verii.

Cele mai bune recipiente pentru răsaduri

Ideal ar fi ca fiecare sămânță și fiecare plantă să aibă recipientul ei. Astfel, se va dezvolta mai repede și o poți transplanta în grădină sau în jardiniere mult mai ușor. Metoda de a semăna multe semințe într-un singur recipient pentru a le rări ulterior poate să ducă la pierderi mari, pentru că multe fire se vor distruge când le vei transplanta.

Poți folosi cartoane pentru ouă, dar ai grijă să le perforezi partea de jos pentru a permite scurgerea apei. Poți folosi și tăvi pentru răsaduri din comerț, cu cel puțin 25 – 30 de răsadnițe pentru a obține mai multe plante. Poți folosi și pahare din plastic sau din carton perforate, cutii de margarină sau jardiniere lungi.

  • Cei care sunt pasionați de flori pot vedea cum se cultivă macii și cum trebuie să ai grijă de gladiole.

Pastilele din turbă, eficiente!

În magazinele de specialitate vei găsi și pastile de turbă pentru răsadurile de flori, care se folosesc după ce se umezesc foarte bine.

Pentru specialiști, acestea sunt cele mai bune răsadnițe, pentru că turba are deja o cantitate suficientă de nutrienți care ajută răsadurile de flori să se dezvolte.

Ulterior, florile vor fi plantate în pământ direct cu aceste pastile în care cresc rădăcinile lor.

Lumina și umiditatea

Răsadurile trebuie să primească multă lumină și soare dimineața devreme, filtrat printr-un geam care să le protejeze. Pune răsadnițele într-un balcon adăpostit, într-un loc însorit și udă în mod constant, să nu se usuce definitiv pământul.

O mini seră ar fi ideală pentru răsadurile tale de flori, iar acestea se găsesc tot mai ușor în comerț la un preț accesibil. Dacă îți place să răsădești semințe în fiecare an, atunci o mini seră este o investiție bună.

Iar dacă nu poți avea o mini seră, atunci acoperă răsadurile cu o folie alimentară transparentă, să le protejeze de frig noaptea și să mențină umiditatea constantă.

Temperatura ideală pentru germinare este între 22 și 24 de grade Celsius. Și ține minte să le uzi dimineața devreme cu apă călduță.

foto: Shutterstock