În curând se face timpul să adunăm sau să cumpărăm gutuile mari de toamnă și să facem tot felul de bunătăți, de la mâncărica dulce cu piept de curcan, la peltea, dulceață sau compot. Eu am notat pas cu pas cum pregătea bunica dulceața din aceste fructe să fac și eu cea mai bună dulceață de gutui singură!

Cum se pregătesc gutuile

Dulceața de gutui este puțin mai complicată, nu este la fel de simplă precum gemul. Dar este și mult mai aromată și mai bună pentru prăjiturile festive de Crăciun.

Înainte de toate, trebuie să alegi gutui mari, bine coapte și parfumate. Le speli bine, le tai felii și le dai pe răzătoarea cu ochiuri mari. Unele gospodine le taie cubulețe, dar nu recomand deoarece nu o poți folosi astfel prea bine la prăjituri și umpluturi fine.

Între timp se fierbe apa cu zahărul. Se folosește aproximativ 250 ml de apă la 1 kg de zahăr, să iasă un sirop gros și bine legat. Când este gata, se face testul cu picătura.

Vezi aici cum să faci peltea de gutui!

Lămâie și vanilie

Când siropul este gata, se adaugă gutuile rase care au fost amestecate dinainte cu suc proaspăt de lămâie, să nu capete culoare maronie. Se lasă să fiarbă aproximativ 20 de minute, se stinge focul și se acoperă vasul. Câteva ore, gutuile absorb siropul de zahăr și aroma fină de lămâie, alături de care mai poți adăuga câteva picături de esență de vanilie de bună calitate.

Citeşte şi: Pelteaua – ce este și din ce fructe o poți face. Rețete delicioase

Nuci și ghimbir pentru cea mai bună dulceață de gutui

După câteva ore sau chiar a doua zi, se pot adăuga în această dulceață bucăți de nuci tăiate mai mari și puțin ghimbir mărunțit foarte fin.

Cu acest ghimbir făcea bunica cea mai bună dulceață de gutui și cea mai parfumată.

Nucile se taie grosier, ca să rămână crocante, chiar dacă mai fierb cu dulceața câteva minute. Iar ghimbirul se pune cu doar 2 minute înainte să stingi focul.

După ce adaugi nucile, dulceața se mai fierbe până dă de câteva ori în clocot și este gata!

Se pune fierbinte în borcanele sterilizate în prealabil.

Vezi cum poti folosi acest fruct intr-o delicioasa mancare de gutui.

Surprinde-i pe ce dragi cu o dulceata de mure! Ai reteta!

foto: 123rf.com