Fie că ai ales parchet din lemn sau parchet laminat, casa ta arată elegant și este mai ușor de întreținut. Cu toate acestea, parchetul necesită și el o îngrijire atentă, să își păstreze frumusețea peste ani.

Indiferent de material și finisaj, parchetul se menține în timp dacă este curățat frecvent cu o cârpă uscată și moale și cu soluții adecvate. Apa și detergentul obișnuit nu sunt recomandate nici pentru parchetul laminat, nici pentru parchetul din lemn ceruit. Soluțiile de curățare trebuie alese în funcție de finisaj, astfel încât parchetul să nu își piardă luciul și culoarea inițială. Spre exemplu, un parchet lăcuit cu soluții pe bază de apă nu trebuie lustruit cu produse pe bază de petrol, iar parchetul finisat cu ceară nu trebuie spălat cu apă sau cu soluții uleioase. Pe de altă parte, parchetul din lemn masiv lăcuit nu are nevoie nici de ceară, nici de spray-uri pe bază de ulei, cum sunt cele pentru mobilă. Dintre toate, parchetul laminat este cel mai ușor de întreținut, iar soluția cea mai bună pentru curățarea lui se face din oțet alb, alcool sanitar și apă în părți egale. Citește cu atenție instrucțiunile sau cere vânzătorului sfaturi despre tipul de parchet pe care îl cumperi și despre întreținerea lui.

Cum protejezi parchetul de zgârieturi

Protejează parchetul de urmele pe care le lasă mobila și lipește pe picioarele scaunelor, meselor și dulapurilor bucăți groase de fetru. Zgârieturile lăsate de mobilă sau de tocuri pot fi reparate cu un lac special pentru finisarea lemnului, pe bază de apă, pe care îl găsești în magazinele de bricolaj. După ce cureți porțiunea zgâriată cu detergent pentru parchet, las-o să se usuce, șterge praful cu o cârpă moale și aplică un strat subțire de lac cu o pensulă fină. Protejează zona până a doua zi, până se usucă lacul. Dacă ai parchet lustruit cu ceară, lacul pe bază de apă nu ajută. Trebuie să folosești o soluție pe bază de solvenți, să cureți foarte bine zona, și apoi să aplici un strat subțire de ceară.

Petele dificile

  • Guma de mestecat, plastilina, oja sau ceara lipite de parchet sunt greu de curățat, dar nu imposibil. Pune o pungă de gheață peste ele și las-o aproximativ 20 de minute. După ce oja sau guma au înghețat, se desprind mai ușor de pe parchet și pot fi curățate cu o cârpă uscată. Pulverizează apoi zona cu un detergent special pentru lemn și vei scăpa de pete.
  • Petele albicioase de apă se curăță cu o soluție pe bază de alcool până când dispar, iar zona se lustruiește cu o soluție de curățare specială pentru parchet.
  • Grăsimea se poate curăța cu alcool izopropilic sau cu benzină, petele se acoperă apoi cu o pastă groasă din pudră de talc și apă, iar când aceasta se usucă, se șterge cu o cârpă uscată.
  • Vinul roșu sau sucul din fructe roșii se curăță mai întâi cu o cantitate mică de detergent de vase lichid, apoi se șterge zona cu o cârpă umedă.

credit foto: 123rf.com