Mucenicii fierți reprezintă unul dintre cele mai vechi și simple preparate de sărbătoare, care se pregătește doar din făină și apă. Cu toate că pare foarte simplu, multe gospodine începătoare nu reușesc să pregătească mucenici gustoși.

Noi am adunat cele mai bune sfaturi de la mame și de la bunicile cu experiență, care pregătesc mucenicii fierți acasă.

Care este cantitatea optimă de făină

Aluatul pentru mucenicii fierți de pregătește din 250 de grame de făină bună, eventual făină pentru cozonaci care este mai pufoasă.

Se pune un strop de sare în făină și se frământă cu 150 ml de apă călduță.

Făina se frământă până când se desprinde de pe degete. Aluatul trebuie să fie mai tare, nu se mai adaugă apă.

După ce ai făcut aluatul, se întinde în foaie subțire și se decupează cu un aparat special pentru mucenici în formă de opturi.

Un sfat important!

Mucenicii gata decupați se presară cu făină și se lasă să se usuce la temperatura camerei timp de 3 – 4 ore. Când se pun la fiert, se adaugă din momentul în care începe să clocotească apa, cu tot cu stratul subțire de făină.  

Cum să faci cel mai bun sirop pentru mucenicii fierți

Zahărul, nuca măcinată și făina care se usucă pe mucenici sunt importante să lege siropul care trebuie să aibă o consistență lăptoasă.

Zahărul se pune la fiert odată cu apa și se obicei se folosesc cel puțin 100 gr de zahăr la un litru de apă.

Pentru o cantitate de 250 gr de aluat se recomandă 2 litri de apă sau chiar 2,5 litri de apă.

Nuca măcinată se pune și ea la fiert, după ce au fiert mucenicii, timp de 2 – 3 minute. Se recomandă 300 – 400 gr de nucă măcinată la 2 litri de sirop.

Ingrediente pentru mucenicii fierți cu lămâie

250 gr de zahăr,

coaja rasă de la o lămâie mare

esență de vanilie

Ingrediente pentru mucenicii fierți cu cacao

250 de gr de zahăr

Coaja rasă de la o jumătate de lămâie

100 gr de cacao

Esență de rom

Cum știi când sunt gata mucenicii fierți

Mucenicii pregătiți din aluat de casă se pun la fiert când apa începe să clocotească, pentru a nu se lipi între ei.

Se amestecă ușor cu o lingură și se lasă să fiarbă câteva minute până când se umflă ușor mucenicii și încep să se ridice la suprafață.

Atunci știi că sunt gata! Se oprește focul și se lasă siropul să se răcească treptat.

Când se servesc, calzi sau reci, la mucenicii fierți se mai poate adăuga nucă măcinată, scorțișoară și miere, să fie siropul mai dulce, în funcție de gust.