În multe zone din țară, Vinerea mare este ziua în care trebuie să vopsești ouăle de Paște și să nu te mai ocupi de alte treburi în gospodărie, decât de vopsitul ouălor. Este ziua în care Iisus a fost sacrificat și sângele lui a țâșnit pe cruce pentru mântuirea noastră, a tuturor.

Fiecare gospodină face azi ouă roșii, alături de alte culori, și acestea trebuie să fie perfecte.

Cum pregătești ouăle pentru a fi vopsite

Cele mai frumoase ouă pe care le poți decora de Paște sunt cele cu coaja albă.

Spală ouăle cu apă călduță și șterge ștampila de valabilitate folosind puțin bicarbonat de sodiu.

Ouăle cu coaja alba vor prinde o frumoasă nuanță de roșu aprins, iar ouăle cu coaja maronie vor avea o culoare de un roșu profund, aproape stacojiu. Ambele sunt la fel de frumoase.

Ferește-te să cureți ouăle cu detergent de vase. Nu va mai prinde culoarea la fel de bine! Apa caldă, bicarbonatul sau zeama de lămâie sunt cele mai bune să cureți petele și ștampila de pe ouă.

Nu fierbe prea multe ouă deodată

Ai grijă să pui ouă în oală la fiert doar atât cât să nu se lovească unele de altele. Altfel, se vor sparge sau vor rămâne urme decolorate pe coajă, pentru că vopseaua nu se va mai prinde bine când ouăle se ciocnesc unele de altele.

Cum vopsești ouăle de Paște corect

Ține cont de instrucțiunile de pe pachetul de vopsea. Unele vopseluri se pot folosi doar la fiert, altele după ce ai fiert deja ouăle. Important este să folosești puțin oțet când fierbi ouăle și să lași focul la minim la început, să nu crape coaja.

Respectă timpul indicat pe pachetul de vopsea. Dacă nu ai răbdare și ții ouăle prea puțin la colorat, vei obține ouă pline de pete.

Coaja de ceapă face ouă roșii

Cumpără un kilogram de ceapă roșie și decojește primele straturi de coajă. Pune la fiert bucățile de coajă aproximativ 20 de minute. Scoate apoi cojile cu ajutorul unei spumiere, și adaugă în zeama roșie ouăle cu coaja maronie. Fierbe totul la foc mic 15 minute și nu uita de oțet, să fixeze culoarea și să nu se spargă coaja ouălor.

Cum să fierbi ouăle să se decojească ușor

De la bunica știu că de Paște este bine să folosești ouă de 5 – 7 zile vechime. Cele mult prea proaspete, de o zi sau două nu se decojesc deloc ușor și se sparge coaja mai ușor la fiert.

După ce le-ai fiert, mai lasă ouăle să stea în apa fierbinte cu vopsea încă 15 minute. Astfel, se vor decoji în bucăți mari când le vei sparge la masa de Paște.

Nu amesteca vopselurile colorate

Evită să amesteci vopselurile luate din comerț. Este posibil să obții nuanțe urâte de gri sau culori închise care lasă pete pe ouă. Este adevărat că, dacă amesteci albastru cu galben, obții verde, dar este posibil ca amestecul să lase pete inestetice când vopsești ouăle de Paște.