Roșii întregi la borcan

Roșiile mici și bine coapte, se spală, se crestează în vârf și se opăresc în apă clocotită. Se introduc apoi în apă cu gheață pentru a se decoji mai ușor. Se aranjează în borcane de 800 g., se pune o linguriță rasă de sare la fiecare borcan sau o lingură și jumătate de zeamă de lămâie, se completează cu apă fierbinte și se închid ermetic. Pentru a se păstra mai mult timp, se fierb borcanele într-o oală încăpătoare, la foc mic, timp de 30 de minute, din momentul în care începe să clocotească conținutul borcanelor. După ce au fiert suficient, borcanele se scot din oală și se lasă să se răcorească treptat, înfășurate în prosoape. Se verifică fiecare borcan dacă este închis etanș și se depozitează într-o cămară întunecoasă.

Aromate cu usturoi și busuioc

Se decojesc roșiile mici și se înțeapă fiecare roșie cu o scobitoare. Se așază în borcane presărând printre ele busuioc proaspăt, câțiva căței de usturoi, boabe de piper negru și sare după gust. Se adaugă suc de roșii proaspăt stors și fiert câteva minute în clocot. Se închid borcanele etanș și se sterilizează într-o oală încăpătoare.

Congelate pentru ciorbe și sosuri

Roșiile bine coapte, se spală, se curăță de porțiunile vătămate și se opăresc. Se răcesc în apă cu gheață apoi se taie în jumătăți. Se pun în caserole subțiri, într-un strat sau două, lăsând un spațiu deasupra lor, și se depozitează în congelator. După decongelare, coaja se va desprinde ușor.

În bulion, cu sare și zahăr

Roșiile decojite se așază în borcane de 800 g. și se toarnă peste ele bulionul la temperatura camerei. Se pun la fiecare borcan o linguriță de sare și una de zahăr, se închid ermetic capacele și se sterilizează prin fierbere. Borcanele cu roșii se fierb aproximativ 40 de minute la foc mic, se lasă se să răcească treptat și se depozitează într-o cămară aerisită.

Citește și: Bulion de roșii – rețete simple și aromate pentru păstrarea roșiilor

sursa foto: 123rf.com