În câteva zile, vom putea ieși în diverse spații publice, la terase, în muzee, în parcuri. Unele restricții impuse de starea de urgență se vor ridica. Dar, pentru siguranța noastră și a celor din jur, în spațiile publice trebuie să mergem cu măști de protecție, oricât de sănătoși am fi. Sunt mai frumoase și mai ușor de igienizat măștile din materiale textile, față de cele chirurgicale. Iar dacă vrei să îți faci singură, iată care sunt cele mai bune materiale pentru masca de protecție făcută în casă.

Țesăturile dense sunt cele mai bune materiale pentru masca de protecție

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au analizat mai multe tipuri de țesături care se găsesc ușor în comerț și din care ne-am putea face măști de protecție. Ei au studiat bumbacul, flanelul, poliesterul, mătasea, nylonul și șifonul.

Au urmărit să vadă ce material reține cel mai bine cele mai mici picături de salivă în care se pot găsi microbi și virusuri precum coronavirusul. Și iată la ce concluzie au ajuns:

Țesăturile dense și de calitate din bumbac, precum cele folosite pentru lenjeriile de lux, au reținut 80% din picăturile de salivă; eficiența lor a crescut când au fost folosite două și trei straturi, dar este mai greu de respirat prin ele.

Combinația dintre un strat de bumbac și două straturi de mătase naturală a filtrat mai mult de 90% din particulele mari, dar nu a fost 100% eficientă.

Un procent mare de microparticule au filtrat și straturile de flanel, material folosit adesea la pijamale.

În schimb, mult mai puțin eficiente au fost materialele folosite pentru tricouri, bandane și eșarfe. Acestea sunt făcute din țesături ușoare, rarefiate, chiar dacă sunt 100% din fibre de bumbac.

Cum să testezi simplu cât de bun este un material

Uită-te spre soare prin materialul pe care vrei să îl folosești pentru a-ți face masca de protecție. Dacă țesătura este rară și trec razele de lumină prin ea, atunci nu va fi prea eficientă. Folosește bumbac dens, flanel sau mătase naturală în două sau trei straturi pentru a fi cât mai eficiente.

”Cu cât este mai dens un material, cu atât este mai bun și îl poți folosi să te protejeze”, subliniază Dr. Scott Segal, de la spitalul Wake Forest Baptist Health, citat de New York Times.

Dr. Yang Wang, specialist în studiul aerosolilor la Universitatea de Știință și Tehnologie din Missouri, recomandă chiar să folosim patru straturi de material, mai ales dacă ne facem măști de protecție din țesătură de bumbac din care se fac și lenjeriile de pat. Patru straturi sunt mai eficiente decât două și pot reține mai bine de 60% din aerosoli.

Dr Wang recomandă de asemenea să ne facem măști de protecție din două straturi de bumbac la mijlocul cărora să folosim un strat de la un filtru special cum sunt cele de la aspiratoare. Numai că acestea sunt rigide și se respiră greu prin ele. În schimb, putem pune între straturile de bumbac șervețele de hârtie împăturite în două sau patru straturi. Hârtia este mult mai densă decât bumbacul și reține aerosolii și particulele foarte fine de salivă.