La sfârșit de aprilie, este timpul să mai adaugi îngrășăminte pentru pomi la rădăcină, chiar dacă ai mai pus în lunile februarie sau martie. În aprilie, încep să crească fructele și pomii au nevoie de ajutoare.

Gunoiul de la păsări bine uscat

Gunoiul de grajd este cunoscut de toți pomicultorii drept cel mai bun îngrășământ pentru pomii fructiferi și pentru legume. Dar și mai bun este gunoiul adunat de la păsări. Este de două ori mai bogat în nutrienți, decât gunoiul adunat de la animale, și este mai ușor de uscat.

Dacă ai păsări în curte, adună gunoiul pe care îl fac acestea în fiecare săptămână, amestecă-l cu paie și pământ, cu resturile de la legume și fructe și lasă-l la macerat într-un spațiu special pentru compost. Se udă din când în când pentru a grăbi fermentarea, mai ales în zilele calde de vară.

Toamna târziu, când este gata compostul, se pune câte o lopată sau două la tulpina pomilor, se sapă și se amestecă în pământ, pentru a le oferi substanțe nutritive bogate la primăvara viitoare.

Dacă nu poți face compost, este suficient să lași gunoiul de la păsări să se usuce bine la soare și apoi să îl amesteci cu pământ, turbă și nisip până obții un substrat omogen și bine mărunțit, care se adaugă la rădăcina pomilor, câte o lopată sau două la fiecare.

Pământul de turbă, unul din cele mai bune îngrășăminte pentru pomi

Turba se formează, de-a lungul unei perioade lungi de timp, din sedimente de plante și arbuști, în special în zonele umede. Ea este deosebit de bogată în azot, un mineral indispensabil pentru pomii fructiferi și foarte important pentru producția de fructe.

Turba neagră este recomandată pentru pomi. Aceasta îmbunătățește structura solului de la rădăcini, îl face mai afânat și mai bine aerisit și păstrează mai multă vreme umiditatea, ceea ce este de mare ajutor în perioadele secetoase ale anului. Turba se adaugă la rădăcinile pomilor și toamna și primăvara, în cantități moderate.

Azotatul de amoniu

Se comercializează sub forma unor granule albe sau alb-gălbui și are un conținut de azot de 33%. Este o sare, din punct de vedere chimic, care ajută pomii să înflorească și să rodească mai bogat.

Se presară în jurul pomilor aproximativ 40 de grame pe metrul pătrat și se udă bine locul, ca să se dizolve și să fie asimilat de rădăcini.

Este indicat să folosești mănuși când manevrezi azotatul și să nu lași animalele de curte sau găinile în zonele unde ai folosit acest îngrășământ. Și nu folosi niciodată azotat de amoniu, dacă ai pus turbă la rădăcina pomilor.

sursa foto: 123rf.com