Orezul este o garnitură excelentă, ușor de preparat și sățios, dar de cele mai multe ori are un gust banal, dacă nu pui alături un sos delicios. Iată ce condimente pentru orez poți folosi și tu pentru a obține un pilaf sau o garnitură mult mai gustoasă.

Cardamomul, savoarea Indiei

Unul dintre cele mai apreciate condimente din lume, cardamomul se obține din semințele unor plante înrudite, specifice Indiei. Are un parfum intens și unic, pe care îl recunoști în orice preparat oriental. Cardamomul se adaugă la orez în cantități mici pentru a îmbunătăți gustul, dar și pentru proprietățile lui medicinale.

Acest condiment combate greaţa, aciditatea, balonarea, arsurile de stomac, lipsa apetitului sau constipaţia. Are efect tonic asupra organismului, stimulează inima și activitatea cerebrală, iar aroma lui atenuează mirosurile persistente de usturoi și ceapă.

Scorțișoara, excelentă pentru orez

Sigur că scorțișoara nu lipsește din orezul dulce cu lapte, dar poate fi folosită oricând și la pilafurile sărate sau la orice garnitură pe bază de orez. Ea completează și îndulcește aroma de cardamom.

Șofranul, unul dintre cele mai potrivite condimente pentru orez

Șofranul dă o culoare aurie și un gust deosebit orezului, dar este destul de scump. Se folosește mai degrabă cu orezul basmati sau cu preparatele din orez care conțin mai mult ulei. Câteva granule de șofran se dizolvă în apă caldă și apoi apa aceasta aromată se adaugă la preparatele din orez.

Anasonul stelat, semințe aromate

Anasonul stelat, recunoscut foarte ușor după forma lui de stea, este fructul unui arbust care crește în China și este cunoscut din Antichitate pentru proprietățile lui antiinflamatoare, antioxidante și antimicrobiene.

Când gătești, poți folosi steluțele de anason întregi sau sub formă de pudră. Are o aromă dulceagă care se împletește bine cu cea de scorțișoară și de cardamom. Anasonul stelat nu trebuie confundat cu anasonul, plantă care crește și la noi și ale cărei semințe sunt folosite pentru ceaiuri și decocturi medicinale.

Alte condimente pentru orez folosite în bucătăria orientală și mediteraneană

  • piperul alb,
  • fenelul,
  • dafinul,
  • usturoiul,
  • ceapa.

Daca nu ai idei, uite aici niste retete cu orez care iti pot alina foamea!