Cele mai cunoscute tipuri de piper și diferențele dintre ele

Aproape toate rețetele gustoase de friptură sau mâncăruri picante conțin piper. Este, poate, cel mai răspândit condiment din lume, iar în vremurile antice era atât de scump și de rar că putea fi folosit drept monedă de schimb.

Tipuri de piper – boabele negre

Boabele de piper negru sunt fructele coapte ale plantei de piper care crește în zonele cu climă caldă. Când planta ajunge la maturitate, după 3 ani, face buchețele de flori mici și albe care apoi dau aceste fructe negre, cu aromă și gust iute.

În bucătărie se folosesc de obicei boabele bine uscate și deshidratate, precum și piperul măcinat. Acest condiment se potrivește cu o mulțime de preparate, de la supe la fripturi, și se pune chiar și în dulciurile cu ciocolată pentru a accentua aroma de cacao.

Pe de altă parte, pudra de piper precum și uleiul de piper se mai folosesc în medicamente și în industria cosmetică.

Piperul roșu

Boabele de piper roșu provin de la aceeași plantă, doar că sunt recoltate înainte de a fi complet coapte și au o culoare roșie, mult mai apetisantă decât cea neagră.

Boabele de piper își păstrează culoarea roșie datorită procedeelor de conservare la care sunt supuse. Iubitorii de piper consideră că boabele roșii combină aroma de piper verde și crud cu iuțeala boabelor negre și că sunt mai gustoase.

Tipuri de piper – ce este de fapt piperul alb

Încearcă piperul alb pentru preparatele din carne de pește

Încearcă piperul alb pentru preparatele din carne de pește

Boabele albe de piper reprezintă de fapt semințele fructelor de piper. Acestea se înmoaie în apă câteva zile, apoi se îndepărtează învelișul roșu, adică pulpa fructului, și rămân semințele albe care se deshidratează. Piperul alb este des întâlnit în bucătăria orientală și în cea indiană, îndeosebi, unde este folosit la sosuri și salate.

Piperul alb este recomandat pentru carnea de pește, pentru umpluturile și piureurile de legume, precum și pentru salatele proaspete. Este puțin mai iute decât piperul negru, astfel că poți folosi o cantitate mai mică.

Piperul verde

Boabele bine uscate de piper vede sunt de fapt fructele mai puțin coapte ale plantei de piper, culese când pulpa lor este încă verde, înainte de a deveni roșie și apoi neagră. Boabele crude sunt uscate și tratate cu diverși conservanți pentru a-și păstra culoarea și pentru a preveni mucegăirea.

Ele au o aromă mai puțin iute și un gust ușor lemnos, care este apreciat de cunoscători. Piperul verde este recomandat pentru salate și pentru sosurile roșii.

Surprinzător, piperul verde măcinat foarte fin poate fi adăugat în cantitate foarte mică și la înghețatele răcoritoare, să sporească aromele de mentă sau de citrice.

sursa foto: 123rf.com