Cele mai multe din apartamentele de bloc au o suprafață restrânsă, în care spațiul pentru bucătărie e adesea sacrificat. Pare imposibil să te poți bucura în 4-5 mp de toate funcționalitățile și decorațiunile la care visezi și să ai loc pentru experimentele tale culinare și pentru bunătățile pe care le pregătești pentru cei dragi. Dar nu este chiar așa.

Designerii au o serie de recomandări care te pot scoate din impas atunci când vrei să-ți (re)amenajezi bucătăria și nu știi cum să îmbini utilul cu plăcutul.

Iată despre ce este vorba:

 1. Probabil că nu ai luat în calcul aceste opțiuni până acum, dar ar trebui

  Știi și tu cât de inestetic arată când trebuie să scoți frigiderul în hol pentru că nu are loc în bucătărie sau când aragazul mai mult incomodează. Problema constă în faptul că dimensiunea electrocasnicelor nu e adecvată spațiului.

  Alege isteț:
  probabil că nu ai nevoie de o combină frigorifică înaltă până la tavan, care să ocupe jumătate de încăpere. Orientează-te mai bine spre un frigider ca acesta, cu o singură ușă. Este compact, se adaptează oricărui spațiu liber pe care îl ai (încape sub o grindă, de exemplu) și îți oferă suficient loc de depozitare. Și încă un aspect important: consumă mult mai puțină energie decât un frigider masiv.

La fel, în loc să alegi un aragaz mare, mai bine alege o plită incorporabilă și un cuptor de dimensiuni reduse. Hota clasică o poți înlocui cu o hotă incorporabilă, telescopică.

 1. Un truc elegant și util

Modul în care este luminată o încăpere poate face o diferență drastică. S-ar putea ca lustra din tavan să nu lumineze uniform încăperea și să se creeze umbre care fac spațiul să pară și mai restrâns.

Sfat: Iluminează spațiul de sub corpurile suspendate. Vei crea instant un efect plăcut, confortabil, lumina difuzată va mări optic spațiul, iar blatul de lucru va fi mai bine luminat, deci vei lucra mai cu spor. Poți face asta foarte simplu, montând benzi cu LED – le atașezi de partea inferioară a corpurilor suspendate cu ajutorul benzii dublu adezive.

 1. Culoarea face totul…

  Specialiștii de la Better Homes & Gardens spun cât se poate de clar: albul e cel mai bun prieten al unei bucătării mici. Acesta reflectă lumina și dă senzația de spațiu deschis.
  O mobilă wenge, neagră, mov sau grena va încărca vizual și îl va „strânge” și mai tare. În schimb, dacă alegi corpuri de mobilier albe, vopsești pereții în alb și alegi o faianță deschisă la culoare, vei crea un spațiu aerisit.

Sfat: Alege mai multe nuanțe de alb, ivoire, bej, ca să nu arate totul prea tern. Cheia este să creezi un contrast subtil, din aceeași familie de culori.
Micile accentele de culoare înviorează, așa că folosește-le la nivelul ustensilelor, perdelelor, covorului sau decorațiunilor. Galbenul, turcoazul sau verdele sunt alegeri vesele, care te vor face să iubești timpul petrecut în bucătărie.

 1. …La fel ca și textura

  Ne întoarcem la modul în care lumina modelează aspectul unei încăperi. Designerii de interior recomandă alegerea de suprafețe care reflectă lumina, pentru a oferi un aspect sofisticat și spațios unei bucătării mici.

Ce să alegi: Mobila lucioasă, electrocasnice din inox, dulapuri cu uși din sticlă. Acestea vor mări vizual spațiul și vor străluci, la propriu. Dacă ai posibilitatea, montează oglinzi pe pereți. Sunt chic și vor amplifica spațiul. Nu uita să folosești la maximum lumina naturală – nu obtura fereastra și alege perdele vaporoase, care lasă razele soarelui să te viziteze.

 1. Creează spații de depozitare inteligente

Da, în bucătăriile mici spațiul de depozitare este o mare problemă. Orice gospodină are un întreg arsenal de veselă, oale, tacâmuri și electrocasnice mici, care se poate dovedi greu de asimilat. Fii creativă:

– folosește spațiul de deasupra plitei de gătit, rămas adesea neutilizat. Montează o poliță pentru condimente și un cuier pentru ustensile;
– pentru depozitarea conservelor și a borcanelor, optează pentru un sertar vertical, foarte îngust, care încape în spațiul dintre frigider și mobilă;
– alege câteva coșuri în care să depozitezi provizii sau accesorii pe care le stochezi deasupra corpurilor suspendate;
– folosește spațiile laterale ale corpurilor de mobilă – montează aici bare pentru prosoape, cuiere pentru ustensile.