Cine iubește câinii, dar iubește foarte mult și curățenia ar trebui să aleagă o rasă care năpârlește foarte rar și mult mai puțin decât majoritatea raselor. Trebuie să știi că, în general, câinii cu blana scurtă și sârmoasă năpârlesc foarte puțin, indiferent că sunt terrieri, schnauzeri sau griffoni.

Câinii năpârlesc mai mult primăvara și toamna, iar cei care sunt ținuți de obicei în spații închise au tendința să năpârlească o perioadă mai lungă de timp, decât câinii care trăiesc la curte.

Există diverse soluții pentru această problemă, precum șamponul împotriva năpârlirii, periile speciale care adună firele de blană înainte să ajungă pe covor precum și toaleta periodică la un frizer pentru animale.

Câinele care își curăță singur blana

Basenji este o rasă mai specială de câini care are o caracteristică unică. Este singurul cățel care își curăță singur blana, la fel ca o pisică. Un singur periaj pe săptămână este suficient să îi mențină blana lucioasă și curată și să nu se adune păr nedorit prin casă.

Câinele ”sârmos”

Affenpinscher este înrudit cu terrierii și este numit adeseori “câinele maimuță”. Chiar dacă are blana lungă, sârmoasă și mereu încâlcită, năpârlește foarte puțin. Este bine să le perii blana de două ori pe săptămână și să îi speli cu șampon special din când în când.

Bichonii drăgălași

Bichon Frise are o blăniță groasă, ondulată, dar fără strat de puf pe dedesubt, ceea ce este un mare avantaj în perioadele de năpârlire. Deși pierde foarte puțină blană, din cauza faptului că este ondulată, trebuie periată zilnic.

Bichonul Havanez se spune că nu năpârlește deloc. Este o rasă recomandată în special persoanelor alergice, care nu pot împărți casa cu alte animale.

Un câine cochet

Yorkshire Terrier este un cățel mic, delicat și cu diverse sensibilități. Blana lui are fire lungi, fine, mătăsoase, foarte asemănătoare cu firele de păr uman. De aceea are nevoie de multă atenție și îngrijire, dar năpârlește foarte puțin și este foarte curat. Smocul de blană lung de pe cap se poartă prins într-o codiță, să nu îi vină în ochi.

Un câine mai pretențios

Shih Tzu are blana lungă și mătăsoasă, pe care trebuie să o îngrijești cu atenție și să o perii zilnic. Este un câine destul de pretențios, dar se înscrie între rasele care năpârlesc foarte puțin și este recomandat persoanelor alergice. Trebuie doar să știi de la bun început că este un câine care va solicita timp și atenție.

Vezi care sunt cei mai frumosi caini din lume!

foto: 123rf.com