Câinii cu un temperament calm și răbdător sunt mai greu de găsit, dar există câteva rase pe care crescătorii de elită le recomandă călduros drept câini pentru bunici.

După cum susțin specialiștii în comportament canin ai Clubul Kennel din SUA, rasele de câini calme și liniștite pot fi adoptate fie pentru persoanele bătrâne și singure, fie pentru stăpânii începători, pentru cei care cresc un bebeluș sau pentru persoanele cu deficiențe. Printre ei se află și câini potriviți pentru copiii mici.

Fiecare câine este diferit, chiar dacă aparține celei mai liniștite rase. Fiecare are personalitatea lui și trebuie adoptat de mic pentru a fi corect dresat. Dar poți avea încredere în comportamentul acestor câini, mai ales dacă te gândești să îi adopți pentru persoanele în vârstă din familie.

Greyhound

Câinii din această rasă sunt zvelți, agili și… surprinzător de liniștiți. Pot dormi ore întregi după o plimbare mai lungă. Este un câine afectuos, liniștit, înțelegător și inteligent.

Este prietenos cu oamenii și cu alți câini și este potrivit pentru persoanele în vârstă, chiar dacă este un câine înalt și atletic. Deși este recunoscut drept un câine de alergare, el este mai bun la sprit, decât la alergări pe distanțe lungi. Îi place să facă mișcare, dar o singură plimbare pe zi este de ajuns. Iar acasă se poate acomoda și cu spațiul mai îngust al unui apartament.

Buldogul

rasa de caini buldog

Înfățișarea Buldogului este unică și este imposibil să îl confunzi cu altă rasă. De asemenea, și personalitatea lui este unică. Câinii din această rasă sunt liniștiți, răbdători și mari amatori de sieste lungi. Le place să fie plimbați agale, dar să nu fie scoși la alergat sau forțați să meargă pe distanțe prea lungi.

Au un temperament calm și sunt prietenoși cu oamenii, numărându-se printre cei mai populari câini pentru bunici. Sunt permisivi cu copiii și foarte supuși față de stăpânii care le oferă afecțiune și o viață cât mai liniștită și sănătoasă.

Dobermanul

rasa-doberman

Cu toate că are un renume de câine agresiv, folosit în lupte, Dobermanul este un câine foarte apreciat și foarte atent, dacă este dresat corect. Este un câine curajos, puternic și mai ales foarte isteț.

Latră foarte puțin, aproape deloc, iar dacă este crescut într-o atmosferă liniștită, lângă oameni echilibrați și afectuoși, Dobermanul nu va dezvolta niciodată un comportament agresiv. Este foarte potrivit pentru un bunic rămas singur, mai ales dacă are o curte generoasă și are nevoie de un paznic de nădejde.

Poodle

Este o rasă de câini foarte potrivită pentru bunici. Poodle este un câine inteligent, afectuos cu stăpânii, prietenos cu oamenii și copiii mici, cu nepoții. Dacă sunt crescuți la bloc, ar fi bine să fie scoși la plimbare zilnic, dar este fericit dacă te joci puțin cu el sau dacă îl lași să lenevească pe canapea. Poodle este ușor de îngrijit, mai ales că nu pierde prea multe fire de blană în afară de perioadele obișnuite de năpârlire.

Shih tzu

rasa shih tzu

Este un câine afectuos care adoră să fie mângâiat și răsfățat și care se adaptează foarte ușor la stilul de viață liniștit al unei persoane în vârstă.

Shih tzu este o rasă veche din China, deosebit de inteligentă și apreciată pentru frumusețea ei deosebită. S-ar potrivi mai degrabă cu bunica, decât cu bunicul, dar este un câine care poate face viața mai frumoasă în casa unor seniori. Acești câini sunt jucăuși, dar nu foarte energici, și nici nu latră prea mult. Sunt foarte populari și îndrăgiți și vor fi excelenți companioni pentru bunici, mai ales dacă aceștia trăiesc în apartamente cu spații restrânse.