Sporii de ciuperci

Ciuperca Aspergillus fumigatus trăiește în cele mai diverse medii, de la apă, alimente, pământ, până la cearșafurile tale sau în salteaua patului. Sporii acestei ciuperci pot ajunge cu ușurință în plămâni, provocând infecții și boli foarte grave și greu de tratat. Aspergiloza, boala provocată de această ciupercă, infectează plămânii, dar și creierul ducând la afecțiuni neurologice grave. Victimele ei sunt adulții sau copiii cu o imunitate compromisă, cei care se refac după o afecțiune severă sau bolnavii de cancer.

Chimicalele din detergenți

Clătește foarte bine cearșafurile și toate așternuturile pe care le folosești pentru pat, după ce le speli. Detergenții conțin compuși chimici toxici, volatili, care, în contact cu pielea umedă și căldura corpului nostru, ajung în atmosferă, iar tu îi inhalezi peste noapte. Nu sunt puține cazurile de alergie la săpunuri și detergenți. S-a demonstrate științific că ei produc mâncărimi, acnee, dureri de cap și chiar cancer de piele. Bebelușii și copiii sunt cei mai afectați de chimicalele din detergenți, de aceea este bine să folosești cantități moderate sau să cumperi detergenți bio.

Mucegaiul

Un mucegai negru sau verde apare adesea la suprafața saltelelor vechi, neaerisite sau ținute în camere umede. El poate provoca boli de piele și micoze la unghiile de la picioare. Sporii acestui mucegai favorizează astmul și pneumonia, de aceea orice saltea veche trebuie înlocuită la timp și dezinfectată periodic. Ai grijă ca lenjeria de pat să fie mereu curată, bine aerisită și uscată și verifică suprafața saltelei să nu apară pete de mucegai.

Acarienii

Seamănă cu paianjenii, dar sunt atât de mici că nu îi vedem cu ochiul liber. Trăiesc pe patul nostrum, în perne și în saltea, și chiar pe corpul nostru. Se pare că cei mai mulți preferă să stea pe gene și în sprâncene, iar noaptea migrează spre zonele grase ale tenului, în bărbie și pe obraji. Pare un spectacol desprins din filmele SF, dar este cât se poate de adevărat. Într-un singur pat pot trăi între 100.000 și 10 milioane de acarieni care se hrănesc cu particulele moarte de piele, cu umezeala și grăsimea corpului nostru. Nu putem scăpa de ei definitiv, dar îi putem ține sub control făcând curat în casă des, aerisind așternuturile, dulapurile cu haine și păstrând o igienă corporală exemplară. Acarienii pot determina apariția bolilor de piele, a cuperozei și a dermatitelor, iar excrementele lor pot genera astm.

Ploșnițe, păduchi și purici

Insectele parazite se pot strecura chiar și în cele mai curate dormitoare, fie aduse de animalele de companie, fie culese de pe stradă sau din spații insalubre. Toate pot supraviețui luni întregi fără să se hrănească, până găsesc o gazdă cu sânge cald. O ploșniță este capabilă să te ciupească de 500 de ori pe noapte. Păduchii și puricii se înmulțesc atât de repede, că, în câteva nopți, patul tău se transformă într-o colonie. Dacă te trezești dimineața cu mici semne roșii pe piele și mâncărime puternică, verifică așternuturile să nu ai paraziți. Ia imediat măsuri și scapă de ei!

Citeşte şi: De ce apar ploșnițele și cum scăpăm de ele

sursa foto: CC BY-ND” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”>Foter.com