Toate alimentele procesate conțin diverse substanțe pe care nu ar trebui să le consumăm. De la benzoat de sodiu, nitrați, conservanți și aditivi, toate fac mai mult rău decât bine, chiar dacă dau culoare și gust mai bun.

Sloganul ”ești ceea ce mănânci!” s-a adeverit de nenumărate ori. Toate bolile epocii moderne, de la hipertensiunea arterială, la diabet, afecțiuni cardiace, depresie, pierderea memoriei sau boli autoimune, sunt influențate de substanțele nocive din mâncarea noastră.

De ce se folosesc aditivi alimentari

Aceștia se împart între coloranți, îndulcitori, corectori de aciditate, corectori de gust și antioxidanți, cei care împiedică oxidarea alimentelor la contactul cu aerul.

Unii dintre ei reglează aciditatea și păstrează mai bine valorile nutriționale ale alimentelor, dar majoritatea sunt produse de sinteză, pe care organismul nu le asimilează fără să aibă efecte negative.

Ce rol au conservanții

Unii dintre ei sunt de origine naturală precum sarea, oțetul, vitaminele, sucul de lămâie. Dar cei mai mulți sunt sintetici și nu au niciun efect pozitiv, iar aceștia se găsesc îndeosebi în alimentele sau băuturile ambalate în cutii de plastic sau de aluminiu, sporind durata de valabilitate a produselor la câțiva ani.

De ce e bine să citești cu atenție eticheta

Printre cei mai controversați și versatili aditivi alimentari se numără:

  • Siropurile bogate în fructoză: poate că sunt de origine naturală, dar dacă sunt prea concentrate, ele pot favoriza obezitatea, bolile de inimă, diabetul și bolile ficatului gras.
  • Grăsimile hidrogenate: chiar dacă au la bază grăsimi aparent inofensive de origine vegetală, când sunt consumate în exces îmbolnăvesc inima și ficatul, favorizează acumularea de colesterol și duc la îngrășarea rapidă; acestea se găsesc în margarină, în untul de calitate slabă, în uleiurile de prăjit, în dulciuri, plăcinte, în produsele de panificație și în toate alimentele prăjite sau coapte în fabrică.
  • Glutamatul de sodiu: care păcălește papilele gustative și îți dă impresia că un produs este mult mai gustos, este un adevărat pericol pentru inimă; el provoacă palpitații și crește tensiunea arterială; se găsește de obicei în orice aliment prăjit și sărat, în pizza, supe, sosuri sau chips-uri.

Cei mai periculoși coloranți: E171, E102 sau E924

E171 sau dioxidul de titan este un colorant alb care sporește culoarea albă a produselor lactate procesate și a multor altor alimente de culoare albă, inclusiv laptele praf pentru bebeluși. Deși multe studii susțin că nu are efecte secundare, s-a observat însă că praful de dioxid de titan poate fi cancerigen la animalele testate, deci și pentru oameni. Este considerat sigur doar dacă este folosit într-o concerație de până la 1% din greutatea produsului.

E102 sau tartrazina este un colorant galben obținut dun gudronul de cărbune. Este colorantul cu cel mai puternic efect alergen și este periculos în primul rând pentru copii care au un sistem imunitar mai slab. Distruge ADN-ul, provoacă iritații, nervozitate, oboseală, probleme de vedere și depresie.

E924 sau bromatul de potasiu: a fost clasificat de Agenția Internațională pentru Studiul Cancerului drept un potențial factor cancerigen. În multe state a fost interzis, dar se mai folosește încă în produsele de panificație, în pasta de dinți sau în dulciurile coapte și gata procesate. Acesta se adaugă de obicei în făină pentru a spori culoarea și gustul produselor coapte.

sursa foto: Shutterstock