Fumul de țigară este unul dintre cei mai periculoși poluanți din casa ta. Dar, dacă nu fumezi, ai putea crede că atmosfera din locuința ta este una curată și sănătoasă. Te înșeli, pentru că există și alte obiecte care apar frecvent pe lista poluanților de interior.

Produsele de curățat, mai ales cele care conțin clor, uleiul prăjit sau lumânările parfumate intră și ele pe listă și devin periculoase pe termen lung. Mai ales copiii sunt cei mai expuși. Plămânii lor nu sunt bine dezvoltați în primii ani de viață, iar chimicalele, parfumurile și clorul pe care îl inhalează pot avea consecințe nedorite.

Deschide ferestrele larg când prăjești alimente

Ne place mirosul de carne sau de cartofi prăjiți. Dar știai că în fumul de ulei prăjit, chiar dacă nu ai ars mâncare, sunt numeroase particule toxice, care afectează plămânii? Ține geamurile larg deschise și pune un capac peste cratiță când prăjești.

Folosește cât mai rar spray-ul pentru mobilă

Este adevărat că parfumul lui este plăcut și înviorează atmosfera, iar mobila arată ca nouă după ce o lustruiești. Dar spray-ul pentru mobilă conține numeroase substanțe toxice care se adună în plămâni, fără ca organismul să le poată elimina.

Poluanți din casa ta mai puțin cunoscuți

Ferește-te de lumânări și bețișoare parfumate

Efectele negative nu se simt imediat, dar lumănârile parfumate pot fi toxice în timp și pot favoriza apariția astmului. Folosește-le cât mai rar, numai la ocazii speciale și la aniversări.

Parfumurile și spray-urile

Cu toții le folosim și știm că ele conțin și substanțe toxice. Încearcă să aerisești bine dormitorul sau baia după ce folosești un parfum și ține-le departe de camera celor mici.

Detergenții parfumați

Este plăcut să îți miroasă hainele și lenjeria a flori, dar parfumul din detergenți se numără și el printre acei poluanți din casa ta la care nici nu te gândești. Microparticulele de parfum din detergentul sau din balsamul de rufe rămân multe zile în haine și îi inspiri ori de câte ori te îmbraci cu ele, fără să îți dai seama că pentru plămânii tăi reprezintă un pericol pe termen lung.

Purificatoarele de aer

Încep să fie tot mai des întâlnite și în casele românilor, clienții fiind convinși că aceste aparate neutralizează toxinele din aer. Este adevărat că au un efect pozitiv, dar eliberează în atmosferă ozon. Iar expunerea îndelungată la ozon, mai ales în cazul copiilor, poate provoca astm și alte afecțiuni pulmonare. Ozonul este un iritant al căilor respiratorii, dacă te expui la o concentrație prea mare.

sursa foto: 123rf.com