Parfumată precum mierea, ceara naturală de albine are o consistență fermă, dar fină, moale, ușor lipicioasă și foarte plastică. Această structură o transformă într-o materie excelentă pentru produsele cosmetice și pentru produsele de îngrijire a pielii, în mod special.

Ceara secretată de albine este bogată în vitamina A, substanțe minerale,  grăsimi și acizi cu acțiune antibiotică  datorită cărora este deosebit de apreciată și folosită în industria farmaceutică. Dar și în casă este bine să ai la îndemână un borcănel cu ceară de albine pentru că îți poate fi de folos în diverse situații.

Deodorant antiperspirant

Fă-ți singură un deodorant pentru subraț pe bază de ceară de albine. Nu numai că este foarte eficient împotriva transpirației, dar elimină mirosul neplăcut și vindecă zgârieturile și rănile care apar în această zonă sensibilă după fiecare epilare.

Trebuie doar să amesteci

  • 20 g de unt de shea
  • 20 g de ceară de albine
  • 5 ml de vitamina E uleioasă.

Opțional, poți adăuga câteva picături dintr-un ulei esențial de flori cu aroma ta preferată. Toate aceste ingrediente se topesc la bain marie, într-un borcănel și se lasă să se răcească la temperatura camerei.

Tratează coatele și călcâiele crăpate

Cu un amestec de ceară și miere de albine de cea mai bună calitate, în proporție de 1/3 poți face un unguent simplu și eficient pentru coatele crăpate. Vara, în mod special, pielea se dezhidratează mai ușor și se crapă nu doar pe mâini și în coate, ci și la călcâie. Unge-te cu acest amestec în fiecare zi, cât de des poți, și vei vedea că, după o săptămână, pielea ta redevine catifelată. Același amestec este excelent și pentru buzele crăpate sau pentru iritațiile de scutec.

Folosește ceara naturală când te coafezi acasă

Dacă ai firul de păr fin și subțire, știi cât de greu este să îl coafezi, să îți faci bucle care să țină mai multe ore. Dacă te pregătești de un eveniment deosebit și vrei să te coafezi fără să dai bani la salon, folosește ceara albinelor. După ce te speli pe cap, unge-te pe mâini cu ceară și apoi trece ușor mâinile prin păr. După câteva minute, te poți coafa cu ondulatorul, iar părul tău își va păstra buclele până a doua zi.

Ceara albă folositoare în bucătărie

Dacă vrei să păstrezi mai mult timp cașcavalul în frigider, fără să își schimbe culoarea și gustul, unge-l cu un strat foarte subțire de ceară naturală. Este cea mai bună soluție să păstrezi roțile de cașcaval pentru timp îndelungat. Tot în bucătărie, dacă ai vase sau obiecte din bronz sau din alamă, este bine să le dai cu ceară de albină pentru a le păstra luciul și pentru a împiedica oxidarea.

”Tratament” pentru obiectele din piele

Aplică un strat foarte fin de ceară de albine pe obiectele din piele, inclusiv pe cele din piele lăcuită. Pantofii, gențile, curelele sau alte obiecte îmbrăcate în piele naturală se mențin mult mai bine în timp, dacă le lustruiești o dată pe an cu ceară de albine.

Citește și cum să folosești ceara naturală în bucătărie!

foto: 123rf.com

Vezi şi ce faci dacă te înțeapă o albină – remedii naturale și precauții!