CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Pentru multe gospodine cu puțină experiență în bucătărie, ceapa verde sau prazul sunt cam același lucru. Sigur că ele seamănă la gust, miros și aspect, dar există câteva diferențe semnificative.

Cum deosebești ceapa verde sau prazul după aspect

Mulți dintre noi, mai puțin cunoscători în ceea ce privește legumele, putem confunda ceapa verde bine crescută, cu un bulb mai gros, cu prazul fraged de primăvară. Este adevărat că cele două legume seamănă între ele, fiind înrudite ca niște verișori.

Dar frunzele de ceapă verde sunt înguste și pornesc din bulb sub formă de mănunchi. Spre deosebire de ele, frunzele de praz sunt mai late, au un verde mai închis și sunt așezate în spic, de o parte și de alta a bulbului alb.

În plus, ceapa verde care începe să se maturizeze face deja un bulb rotund, pe când prazul, oricât de mult ar crește, are un bulb alb lunguieț.

Aroma lor este ușor diferită

O altă diferență importantă între ceapa verde și praz este aroma lor. Aceasta este asemănătoare, dar mirosul de ceapă verde este mai înțepător și mai acut, pe când mirosul de praz este mai dulce, mai puțin iute și persistent.

Datorită acestei diferențe, cele două legume verzi se folosesc în diferite preparate și în puține rețete pot fi folosite una în locul celeilalte. Spre exemplu, supa de praz va ieși delicioasă neapărat cu praz și nu vei obține aceeași aromă delicioasă folosind ceapa verde.

Textura celor două legume nu poate fi confundată

Ceapa verde sau prazul fraged? Ce să alegi pentru tocănițe, pentru carne tocată sau umpluturi la plăcinte? Ține cont de faptul că textura prazului este mai dură, mai fibroasă și este o legumă potrivită pentru supe, pentru tocănițe și pentru carnea tocată, în general pentru preparatele care necesită un timp mai îndelungat de gătire.  

Ceapa verde conține mai multă sevă, are o textură mai moale și se gătește mult mai repede. Ceapa verde se poate consuma crudă în salate și se poate adăuga la orice preparat, fiert, copt sau prăjit.

Prazul poate fi consumat crud, dar nu are aceeași savoare, însă nu se folosește în salate, ci mai degrabă preparat termic.

Indiferent ce ai alege, ceapa verde sau prazul aromat, ambele legume sunt delicioase, sunt gustoase și foarte sănătoase.

foto: Shutterstock