Gătește mai des cu dovlecei în timpul verii și vei aprecia gustul dulce pe care îl au în diverse preparate. Vrei o supă cremă de legume? Adaugă dovlecei! Vrei un ghiveci delicios, cu multe legume de vară? Nu uita de dovlecei! Dar aceste legume sunt delicioase și prăjite. Iată o rețetă simplă de dovlecei prăjiți, care se servesc fie cu iaurt, cu sos de usturoi sau cu un sos picant de roșii.

Beneficiile dovleceilor pentru sănătate

Nutrienții valoroși din dovlecei, conținutul mare de apă și săruri, de vitamina C și vitamina A fac din dovlecei o delicatesă de vară foarte sănătoasă. Cei mai tineri și fragezi pot fi consumați cruzi în salate, cu un aport și mai mare de vitamine.

Dovleceii sunt benefici pentru organism deoarece:

  • Pot combate deshidratarea în zilele toride de vară;
  • Stimulează digestia și ajută tranzitul intestinal;
  • Diminuează riscul de boli cardiovasculare datorită acidului folic
  • Au rol antiinflamator
  • Diminuează efectul procesului de îmbătrânire celulară
  • Reglează nivelul de insulină din sânge
  • Conferă senzația de sațietate și sunt recomandați în diete de slăbit

Cum se aleg dovleceii proaspeți și cum se păstrează

Coaja fermă, curată, fără urme de lovituri sau mucegai indică un dovlecel sănătos și gustos. Alege dovlecei alungiți de mărime medie, dacă vrei să îi folosești la salate sau pe grătar. Iar dacă vrei să pregătești dovlecei umpluți, alege dovlecei care au partea inferioară mai rotundă sau caută în piață soiuri rotunde ca niște portocale.

Dovleceii sunt legume foarte rezistente. Coaja lor se strică greu, doar dacă este lovită. Pot fi păstrați la frigider timp de 2 săptămâni înainte de a fi gătiți, dar se recomandă să fie preparați cât mai repede după cumpărare.

Dovleceii, curățați de coajă și tăiați rondele sau cubulețe, pot fi congelați pentru a fi folosiți iarna la ciorbe și garnituri de legume.

Cum se pregătesc dovleceii și cum se consumă cruzi

Salatele cu legume de vară, cu roșii și ardei, pot căpăta o consistență mai bogată cu rondele proaspete de dovlecei. Dacă ești la cură de slăbire, dovleceii sunt recomandați cruzi, pe grătar sau copți la airfryer.

Pentru a fi consumați cruzi, dovleceii foarte dulci se curăță de coajă, se taie pe lungime și se presară cu puțină sare. Se lasă câteva minute, apoi se taie rondele subțiri și se adaugă la salate asezonați cu ulei de măsline și lămâie sau cu o vinegretă delicioasă.

Dovleceii mai pot fi pregătiți la cuptor, umpluți cu carne și legume, la friteuza cu aer cald, la grătarul pe cărbune sau pregătiți pane cu ou și pesmet.

Dovlecei prăjiți și crocanți

Cui îi plac gustările crocante poate pregăti dovlecei prăjiți în crustă crocantă, delicioasă.

Iată ce ingrediente sunt necesare:

  • 2 dovlecei de mărime medie
  • 2 ouă
  • Mălai și făină/pesmet
  • Piper
  • Sare
  • Ierburi aromatice opțional

Modul de preparare

Se spală și se curăță de coajă dovleceii, se taie în bastonașe groase de aproape un centimetru, să fie ușor de prăjit.

Se bat ouăle într-o farfurie adâncă și se adaugă la ouă sare și piper după gust sau alte ierburi aromatice.

Pe o farfurie întinsă se amestecă mălai și făină sau pesmet. Mălaiul dă o culoare frumoasă și textură crocantă, la fel ca la peștele prăjit.

Se ung bastonașele de dovlecei cu ou și se dau prin făină și mălai. Se prăjesc două minute la foc iute, într-o tigaie cu ulei. Sau se așază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se coc la foc iute în cuptor, dacă vrei să fie mai dietetici, fără grăsime.

Dovleceii prăjiți și crocanți sunt un aperitiv delicios pentru mesele de vară și se pot servi cu salată de roșii, cu sosuri răcoritoare de iaurt sau ketch-up.