Kiwi este un fruct apreciat pentru conținutul ridicat de vitamina C, mult mai mare decât în cazul portocalelor, spre exemplu. Toamna și iarna consumă mai des kiwi, pentru un aport mai mare de vitamina C și pentru antioxidanții benefici pe care îi conține acest fruct. Dar, pentru a nu pierde mult timp să cureți un kiwi, noi îți arătăm cea mai bună metodă.
Ce valori nutritive au fructele de kiwi
Kiwi se numără printre fructele exotice cele mai accesibile, gustoase, versatile și sănătoase. Aceste fructe sunt ușor de folosit la diverse preparate dulci în bucătărie și au beneficii atât curative, culinare, cât și cosmetice.
Kiwi este fructul cu cele mai multe substanțe nutritive din categoria fructelor exotice accesibile ca preț. Iată cele mai importante substanțe nutritive pe care le conțin aceste fructe:
- luteină, o substanță care este apreciată din ce în ce mai mult pentru eficacitatea ei în reducerea riscului de apariție a cancerului, a bolilor de inimă și în prevenirea cataractei. Kiwi este considerat a fi, după porumb, fructul cu cea mai bogată sursă de luteină.
- fibre bune care ajută la digestie și împiedică depunerile de grăsimi și zahăr, protejând organismul împotriva bolilor de inimă, a diabetului și cancerului.
- un procent semnificativ de magneziu, un mineral cu rol vital în procesul de creștere, dezvoltarea creierului, a inimii și protecția sistemului imunitar.
- un procent mai mare de potasiu decât bananele. Potasiul ajută la funcționarea eficientă a inimii și are rol semnificativ în controlul presiunii arteriale.
Nutrienții importanți dintr-o porție de 100g de kiwi
- 15 g carbohidrați
- 9 g zaharuri
- vitamina C – 155% din doza recomandată zilnic
- vitamina B9 (acid folic) – 6% din doza recomandată zilnic
- vitamina B6 – 48% din doza recomandată zilnic
- tiamină – 2% din doza recomandată zilnic
- riboflavină – 2% din doza recomandată zilnic
- niacină – 2% din doza recomandată zilnic
- 34 mg de calciu – 3% din doza recomandată zilnic
- 34 mg de fosfor – 5% din doza recomandată zilnic
- 312 mg de potasiu – 7% din doza recomandată zilnic
- 17 mg de magneziu
Cum să cureți un kiwi ușor
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2024/10/taie-kiwi-rondele-pentru-a-l-curata-mai-usor-1024x552.jpg)
Știind acum cât de valoros și nutritiv este un simplu fruct de kiwi, încearcă să îl incluzi mai des în dieta ta zilnică. Multe persoane evită aceste fructe deoarece coaja lor trebuie îndepărtată și nu pare prea ușor de curățat. O poți curăța cu un cuțit mic și bine ascuțit sau pur și simplu o poți curăța cu mâna, dacă fructul este foarte bine copt. În acest caz, coaja se desprinde mai ușor. Dar tot migălos este.
Cea mai simplă metodă să cureți un kiwi este să tai fructul rondele, după ce îl speli bine. Taie fructul în rondele groase de jumătate de centimetru, spre exemplu, apoi curăță cu mâna coaja de pe fiecare felie rotundă. Vei vedea cât de ușor se desprinde coaja, odată ce fructul este tăiat!
foto: Pexels.com