Așa că ne-am documentat și am descoperit o metodă pe care neapărat trebuie să o încercăm! Desigur, dacă voi știți și alte căi prin care puteți stârpi acești inamici din casele voastre, nu ezitați să ni le împărtășiți într-un comentariu.

Iată ce trebuie să știți despre acești gândaci urât mirositori și, mai ales, cum puteți scăpa de ei!

De unde vin gândacii urât mirositori

Originari din Asia, acești gândaci urât mirositori, cunoscuți și sub denumirea de ploșnițe de cereale sau Eurygaster integriceps, au o „carcasă” verde sau maronie, în funcție de vârstă, și își duc veacul, de regulă, în lanurile de grâu. Când temperaturile scad, acești dăunători migrează spre locuri mai calde, cum ar fi casele noastre, unde se adăpostesc până la primăvară, când temperaturile le permit să iasă din nou la atac în lanul de cereale.

Chiar dacă acești gândaci urât mirositori nu mușcă, nu înțeapă și nu transmit boli, oamenii se tem, pe bună dreptate, de ei, din cauza sistemului lor de apărare deloc plăcut: un miros greu de suportat, metalic, care este eliberat atunci când aceste insecte se sperie sau sunt agresate. Pe lângă asta, sunt și foarte deranjanți, bâzâind enervant în jurul oricărei surse de lumină din casă.

Problema e că aceste insecte sunt destul de „iubărețe”. Dacă își găsesc perechea în locuința ta, pot să se înmulțească necontrolat. De exemplu, un cercetător de la National Wildlife Federation a realizat un experiment demn de filmele lui Hitchcock. El a lăsat câțiva gândaci să „își facă de cap” în perioada ianuarie-martie 2011, iar la sfârșit a colectat din încăperea respectivă peste 20.000 de „pui de gândaci urât mirositori”.

Se pare că aceste ploșnite eliberează o cantitate mare de feromoni în aer, ceea ce îmbie potențialii parteneri. Mirosul eliberat de acești feromoni este diferit de cel pe care îl dezagreăm și poate fi simțit doar de cei „vizați”.

De unde vine mirosul urât și ce pericole ascunde pentru sănătatea noastră

Mirosul metalic, coclit, este eliberat de glandele situate între prima și a doua pereche de picioare și reprezintă un mecanism de autoapărare al acestor gândaci, pe care îl pun în funcțiune atunci când își simt viața pusă în pericol.

Din păcate, nu doar mirosul este deranjant. Pentru cei predispuși la alergii, există riscul ca secrețiile urât mirositoare să declanșeze o reacție alergică și chiar dermatită.

Metoda simplă prin care elimini acești gândaci urât mirositori

Cea mai simplă cale să nu ai de-a face cu acești invadatori este prevenția.

„Asigură-te că toate ferestrele sunt prevăzute cu plase speciale împotriva insectelor, repară țevile sparte și zidește pereții care prezintă crăpături, locuri prin care ploșnițele se pot strecura cu ușurință. Acești gândaci se vor înmulți necontrolat în viitorul apropiat, deci ia măsuri din timp”, avertizează entomologul Howard Russell.

Dacă ești deja în situația disperată de a-i avea musafiri nepoftiți, pune în aplicare această metodă simplă, dar eficientă, dacă e să dăm crezare faptelor prezentate în clipul video de mai jos:

Cum să faci o capcană pentru gândacii urât mirositori: ai nevoie de o veioză de birou, de o tavă din aluminiu pentru copt și de apă caldă amestecată cu detergent de vase. Lasă veioza aprinsă peste noapte, îndreptată spre tava umplută cu apă, iar a doua zi vei vedea cum „victimele” plutesc în apa cu detergent. Lumina îi atrage pe gândaci în capcană, de unde nu mai pot scăpa sub nicio formă.

Desigur, poți încerca și varianta în care iei cu atenție fiecare „dușman” cu șervețelul de hârtie, îl arunci pe fereastră (sau în vasul de toaletă), sau varianta riscantă, în care pui în funcțiune aspiratorul și tragi fiecare gândac în sac, urmând ca apoi să arunci sacul cât mai departe de nas, pentru că miroase înfiorător.

Cât despre insecticide… îți recomandăm să renunți la idee, pentru că substanțele chimice par mai degrabă să „îi distreze” pe acești gândaci urât mirositori.

Sursa foto: 123rf.com