Ai grijă să cumperi miere de la un producător recunoscut și certificat, care își duce stupii cu albine în zone ecologice, ferite de poluarea industrială și departe de traficul urban. Așa poți să fii sigură de puritatea mierii!

O metodă sigură de testare acasă

Pe rafturile magazinelor, toate borcanele cu miere par bune. În afară de informațiile de pe etichetă, culoarea și densitatea mierii te ajută să alegi un produs de calitate. Însă, de multe ori, mierea falsificată are aceeași culoare precum cea naturală, iar densitatea poate fi și ea imitată.

Nu mai este suficient să întorci borcanul cu capacul în jos pentru a vedea cât de vâscoasă este mierea. Și cea falsificată poate fi la fel de vâscoasă.

Cea mai sigură metodă să verifici puritatea mierii nu o poți aplica decât acasă. Ia un pahar cu apă la temperatura camerei și pune un vârf de linguriță din mierea pe care ai cumpărat-o. Dacă nu se dizolvă deloc, este o miere pură. Abia după ce începi să amesteci cu lingurița începe, încet, încet, să se dilueze. Dar, dacă se dizolvă imediat ce ajunge în apă și lasă urme de culoare gălbuie, este o miere falsificată.

Alte două metode prin care poți verifica mierea

Pune un strop de miere pe o batistă albă din bumbac. Dacă nu se îmbibă în batistă și nu lasă dâre galbene, este o miere naturală. Dacă umezește batista și lasă reziduuri galbene, este falsificată.

Freacă o picătură de miere între degete. Dacă simți că nu se lipește de degete, înseamnă că ai cumpărat o miere bună. Dacă simți că devine lipicioasă, ca un adeziv, este o miere falsificată, în care s-a adăugat probabil zahăr sau sirop dulce de porumb.

Citește și alte metode prin care să deosebești mierea falsificată de cea naturală!