Este destul de ușor să înmulțești cactusul de Crăciun, dar trebuie să știi ce fel de pământ are nevoie și la ce temperatură îi place acestei plante să crească.

Dacă ai primit un cactus Crăciuniță, cum i se mai spune popular, plin de flori în aceste zile, trebuie doar să aștepți până în luna februarie sau până când se ofilesc florile și apoi să tai câțiva butași.

Cum pregătești butașii de Crăciuniță

Cactusul de Crăciun se înmulțește ușor, dar trebuie să știi cum să pregătești ghiveciul și pământul pentru noua plantă.

Alege câteva crengi sănătoase și tinere, care au avut deja un rând sau două de flori.

Rupe câte un butaș din vârful fiecărei crengi, care să aibă în medie 3 sau 4 segmente.

Lasă butașii să se usuce la temperatura camerei câteva ore înainte de a-i planta în noile lor ghivece.

Pământul, foarte important când înmulțești cactusul de Crăciun

Pregătește ghivece mici pentru fiecare butaș de cactus. Umple ghivecele cu un amestec de pământ fertil, fibre uscate de mușchi sphagnum și puțin nisip. Udă pământul și lasă apa să se scurgă complet.

După câteva ore, plantează butașii și bagă un sfert din fiecare în pământ, apăsând ușor cu degetul în jurul lor, să nu rămână goluri de aer. Udă butașii sporadic, timp de 3 sau 4 săptămâni, cu o cantitate moderată de apă, ca să nu putrezească.

Când apar primele semne de vegetație în vârful butașilor, poți adăuga puțin mai multă apă atunci când îi uzi.

Atenție la temperatură și lumină!

Cactusul de Crăciun este iubitor de răcoare și umiditate moderată. Nu suportă să ca apa să băltească la rădăcini, dar pământul trebuie să fie în permanență ușor umed.

Temperatura ideală pentru el este în jur de 20 – 22 de grade și nu trebuie lăsat niciodată în bătaia soarelui. Primăvara și vara poate primi o cantitate mică de fertilizatori pentru plantele suculente.

Toamna, în lunile octombrie și noiembrie are nevoie de o perioadă de repaus, în care să aibă răcoare și 12 ore de întuneric pe zi, ca să se pregătească pentru înflorire în luna decembrie.

foto: 123rf.com