Află câteva mici secrete care te vor ajuta să înmulțești aloe vera acasă. Proprietățile curative ale acestei plante sunt deja bine cunoscute. Pulpa gelatinoasă, cu un miros plăcut, se extrage ușor și acasă și se poate prepara simplu, la mixer, cu miere sau cu vaselină naturală pentru tratamente cosmetice și pentru vindecarea unor arsuri sau răni minore.

De asemenea, gelul de aloe vera are proprietăți antiinflamatoare și poate fi aplicat pe articulațiile dureroase, și proprietăți antiseptice, fiind util în diverse boli și afecțiuni ale pielii.

Intern, sucul de aloe vera, diluat cu apă pură și eventual combinat cu miere, ameliorează digestia și tratează diverse probleme ale stomacului, de la arsuri, până la problemele de tranzit.

Cum să înmulțești aloe vera. Mici secrete de la cultivatori

Aloe vera este o plantă suculentă, ceea ce înseamnă că poate fi ușor înmulțită prin frunze și prin înrădăcinarea puilor. Cu toate acestea, există un mic secret pe care trebuie să îl cunoști.

Din cauza faptului că frunzele de aloe sunt pline de apă, după ce sunt tăiate acestea tind să mucegăiască și nu mai prind rădăcini. Astfel că înmulțirea prin frunze este mai dificil de realizat. Cea mai sigură metodă este despărțirea puilor care apar întotdeauna lângă plantele bătrâne câte 2 sau 3 în fiecare an.

Dacă vrei să încerci să înmulțești aloe vera prin frunze, iată câteva sfaturi utile:

  • Se folosesc doar frunze de la baza plantelor mature, bine dezvoltate;
  • Frunzele tăiate se lasă 2 zile pe o farfurie curată, să se formeze un strat protector deasupra tăieturii, care împiedică mai târziu apariția mucegaiului când le pui în ghivece;
  • Se folosește un compus special pentru cactuși și se menține umed în primele zile, apoi se udă doar după ce se usucă;
  • Ph-ul pământului trebuie să fie ridicat, între 6 și 8, altfel frunzele nu vor reuși să dezvolte rădăcini;
  • Cea mai bună perioadă pentru înmulțirea prin frunze sunt lunile martie – aprilie, iar ghiveciul trebuie ținut la lumină.

Înmulțirea prin drajonare

În primul rând, trebuie să știi că puii sau drajonii de aloe vera împart aceeași rădăcină cu planta mamă și nu pot fi despărțiți decât după ce ating o anumită dimensiune.

Puii de aloe pot fi separați abia după ce au făcut deja 3 sau 4 frunze și au aproximativ o cincime din lungimea plantei adulte. Dacă nu au frunze bine dezvoltate, nu vor reuși să își formeze propriile rădăcini.

Îndepărtează pământul din jurul puilor ca să ajungi la rădăcini și taie astfel încât și planta mamă și puiul ei să rămână cu un colet de rădăcini suficient de mare pentru a le susține.

Cultivă puii separat, fiecare în alt ghiveci, cu un amestec de pământ hrănitor și nisip, așa cum au nevoie și cactușii. Lasă noile plante să se acomodeze cu noul pământ și după o săptămână poți începe să le uzi moderat.