Huștile sunt secretul pentru o rețetă de borș sănătos și aromat. Pe lângă huști, îți mai trebuie tărâțe de grâu și pâine neagră. Toate sunt ingrediente ușor de procurat, chiar dacă stai la oraș.
Iată cum să pregătești singură un borș bun, care se păstrează câteva săptămâni bune la frigider și pe care îl poți înmulți de câte ori este nevoie.
Cum se pregătesc huștile
Înainte de a prepara borșul, ai nevoie de huște sau huști. Acestea constituie baza de la care se pornește un borș de casă aromat și acru. Iată cum se pregătesc huștele pentru care ai nevoie de următoarele ingrediente:
- 150 g tărâțe de grâu
- 150 g mălai (să nu fie grișat)
- 2 felii de pâine neagră uscată
- 1 crenguță de leuștean
- 1 crenguță de cimbru sau de vișin
- 1 litru de apă rece
Într-un borcan de sticlă se amestecă tărâțele cu mălaiul și feliile de pâine peste care se toarnă un litru de apă rece. Se omogenizează bine toate ingredientele, se adaugă crenguțele de leuștean și de cimbru.
Apoi borcanul se acoperă cu o farfurie și se așază într-un loc mai cald din casă, eventual chiar pe masa din bucătărie. Se lasă 48 de ore, pentru a dospi huștele care sunt de fapt tărâțele fermentate. După ce au dospit bine și au căpătat un gust acru, borcanul cu huște se păstrează la frigider, bine acoperit cu un capac. Din aceste huște se prepară mai departe cea mai bună rețetă de borș tradițional cu care se poate acri ciorba de legume sau de carne.
Rețetă de borș de casă
Borșul de casă este bogat în vitamina C, vitamine din grupul B, vitamina D, aminoacizi esențiali, enzime și microelemente esențiale precum seleniu, fier sau magneziu. Borșul tradițional este un adevărat leac pentru oboseală, dureri articulare, dureri de stomac, este un bun tonic general și o băutură hidratantă și răcoritoare. Are o mulțime de beneficii pentru sănătate și merită să îi acorzi puțin din timpul tău pentru a-l pregăti acasă.
Iată ingredientele necesare pentru un borcan de 5 litri de borș:
- 200 g huște
- 100 g mălai
- 100 g tărâțe de grâu
- 2 felii de pâine neagră uscată
- 1 crenguță de leuștean
- 1 crenguță de vișin
- 5 l de apă
Se pregătește un borcan de 5 litri din sticlă în care se pun toate ingredientele, mai puțin apa.
Se fierb 5l de apă, se lasă puțin la răcit, să nu fie prea fierbinte, apoi se toarnă în borcan. Atenție, pune sub borcan lama unui cuțit metalic sau o tăviță metalică, pentru a evita crăparea borcanului.
Se amestecă bine ingredientele cu un făcăleț sau cu o lingură de lemn. Se pot adăuga 2 – 3 rondele de sfeclă roșie pentru o culoare roz apetisantă.
Borcanul se acoperă cu o farfurie și se lasă într-un loc călduț pentru trei – patru zile. Poți alege un loc bine încălzit din balcon, unde bate soarele, dar ai grijă să nu ajungă soarele direct pe borcan. Borșul se acrește cam în același mod în care se acresc castraveții de vară în saramură, într-un loc cald, dar fără să bată soarele direct pe borcan.
Borșul se amestecă frecvent, cel puțin de 10 – 15 ori pe zi, astfel încât să nu rămână ingrediente nedospite la suprafață, deoarece există riscul să înceapă să mucegăiască. Amestecarea ingredientelor este necesară și trebuie făcută zi de zi frecvent.
O metodă mult mai bună este să acrești borșul în putină de lemn, dar puține gospodine mai au azi o putină prin bucătărie. Borcanul de sticlă este soluția cea mai potrivită.
După aproximativ patru zile, se gustă borșul și, dacă este suficient de acru, se strecoară prin tifon des pentru a obține o zeamă curată care se folosește la diverse rețete de ciorbe.
Huștele care rămân pe fundul borcanului se pun într-un alt borcan mic de sticlă, cu un capac etanș și se folosesc pentru a face o nouă tranșă de borș.