Lămâiul, mandarinul sau portocalul au devenit tot mai îndrăgite de iubitorii plantelor de apartament. Cine nu a pus vreodată o sămânţă de lămâie sau de portocală în ghiveci cu speranţa că va mânca fructe proaspete din propriul balcon? Puţine şanse să cultivi un pom roditor din seminţe, pentru că va înflori peste vreo şapte ani. Cel mai bine ar fi să cumperi un lămâi sau un mandarin altoit din serele de profil şi să îi asiguri acasă locul ideal să rodească. Citricele sunt destul de pretenţioase şi se adaptează greu în apartamentele lipsite de soare şi de căldură. Iată câteva reguli care te vor ajuta să obţii, la primăvară, un pom înflorit.

► Lumină din abundenţă

Citricele au nevoie de foarte multă lumină pentru a se dezvolta armonios. Găseşte-i pomului tău preferat un loc la fereastră sau în balconul încălzit, astfel încât să se bucure de soare în fiecare dimineaţă.

► Căldură peste 20 de grade

Citricele sunt deosebit de sensibile la frig. Pomul tău trebuie să aibă o temperatură ridicată în mod constant, atât pe timpul zilei, cât şi noaptea. Poate fi aşezat în apropierea unui calorifer, pe care este indicat să pui un vas cu apă, astfel încât atmosfera din cameră să nu fie uscată. La baza ghiveciului, se poate pune o tavă cu pietre din argilă, care se păstrează umede.

► Pământ şi ghiveci special

Citricele cultivate în condiţii optime trebuie să aibă în jurul rădăcinilor o reţea fină de fire albe, hifele unei ciuperci cu care planta creşte în simbioză. Nu distruge ciuperca şi nu înlocui pământul de la rădăcină, dacă vrei să muţi pomul într-un ghiveci mare. Pământul din vas trebuie să fie jumătate turbă, jumătate pământ de flori bine afânat pentru a permite scurgerea apei. În plus, vasul ideal este cel din teracotă, recomandat pentru că permite aerisirea rădăcinilor şi drenarea apei în exces.

► Apă fără clor

Pe timpul iernii, citricele trebuie udate doar când se usucă pământul, în medie de două ori pe săptămână. Vara, udările vor fi mai dese, în funcţie de căldura din cameră. Ar fi bine să foloseşti o apă curată, cât mai săracă în calcar şi clor. Apa de ploaie şi apa de izvor sunt ideale, dar în lipsa lor este bună şi apa de la robinet, după ce a stat câteva zile într-o găleată. Frunzele trebuie şi ele stropite cu apă, chiar dacă este iarnă, mai ales dacă atmosfera din cameră este mai uscată.

►FERTILIZATORII NECESARI

Citricele au nevoie de o hrană bogată în fier, mangan şi zinc, pe care cantitatea redusă de pământ din ghiveci nu o poate furniza. Este necesar să adaugi fertilizatori, fie lichizi, fie sub formă de beţe care se înfig în pământ. Caută în magazinele de profil fertilizatorii speciali pentru citrice şi foloseşte-i conform indicaţiilor de pe ambalaj.

► VARIETĂŢI PENTRU GHIVECI

Portocalii sau mandarinii au nevoie de căldură excesivă pentru a face fructe. În apartament, cresc mai bine citricele acre. Speciile de lămâi pitic sunt cele mai indicate pentru interioare. Varietățile Meyer, Ponderosa sau Calamondin, lămâiul verde Bearss sau mandarinul Satsuma fac flori în fiecare an şi rodesc bine în spaţiu închis.