O echipă de cercetători americani a reușit să inventeze o țesătură specială, care imită materialele naturale, dar care se curăță singură cu ajutorul luminii solare. Secretul stă într-o peliculă extrem de fină din dioxid de titan, mai subțire de 2500 de ori decât un fir de păr, care declanșează o reacție chimică în contact cu oxigenul și curăță aproape orice pată. Cercetătorii susțin că substanța lor poate dizolva inclusiv petele de grăsime sau de rugină și poate fi folosită pentru diverse fibre naturale precum bumbacul sau mătasea. Dacă descoperirea lor va ajunge în fabricile de textile, ar duce, treptat, la dispariția curățătoriilor chimice, dar și a mașinilor de spălat sau a detergenților. Deocamdată, patronii din industrie se tem de această inovație, care va duce cu siguranță și la dispariția a milioane de locuri de muncă.

Metoda florii de lotus aplicată pe haine

Dacă americanii folosesc nanoparticulele de titan, cercetătorii germani au inventat și ei un material care nu se murdărește, inspirat de floarea de lotus. Acest nufăr spectaculos nu este niciodată murdar, deoarece frunzele și florile sale sunt protejate de o peliculă specială din cristale de ceară pe care nu se depune nici praful, nici apa. Materialul inventat de germani are aceeași proprietate, de a respinge apa și murdăria, păstrându-se curat foarte mult timp.

Așteptăm cu interes hainele care generează căldură, când este prea frig afară, sau haine care ne răcoresc în zonele caniculare. Până atunci, însă, hainele viitorului se dovedesc destul de greu de pus în practică.

Photo credit: dan taylor / Foter