Cuprins
Românilor le place în mod deosebit crapul prăjit, cu mămăligă și mujdei de usturoi. Vara, hamsiile prăjite ne ademenesc cu aroma lor puternică la malul mării. Dar ce ulei să folosești când prăjești pește, astfel încât carnea lui savuroasă și sănătoasă să își păstreze cât mai bine calitățile nutritive?
Știm cât de bun este un file de pește în crustă, bine rumenit în ulei! Dar și mai bun poate fi peștele preparat rapid cu legume la tigaie și foarte puțin ulei.
În primul rând, trebuie să alegi cel mai bun pește pentru prăjit. Apoi vei decide dacă prăjești peștele sau doar îl rumenești rapid într-o tigaie, ambele necesitând uleiuri de gătit diferite.
Pentru prăjire, fie într-o friteuză sau într-o tigaie înaltă, alegerea celui mai bun ulei pentru prăjire este esențială pentru a obține acel rezultat final crocant și delicios. În cele din urmă, trebuie să ții cont de două lucruri: punctul de ardere al uleiului și aroma lui.
Cum alegi cel mai bun ulei să prăjești pește
Dacă tânjești după o bucată de pește crocantă și cu gust apetisant, trebuie să ții cont de tipul de ulei. Deoarece peștele nu poate fi prăjit la aceeași temperatură precum carnea de porc sau de pui.
Pentru a prăji carnea, în general, este nevoie de o temperatură cuprinsă între 175 și 190 de grade Celsius.
Unele uleiuri funcționează bine la aceste temperaturi mai ridicate, dar altele pur și simplu își pierd complet aroma când sunt fierbinți.
Ține cont de punctul de ardere
Când alegi cel mai bun ulei să prăjești pește, ține cont de punctul de ardere sau așa numitul punct de fum (temperatura de la care uleiul începe să ardă și să scoată fum). Dacă uleiul nu are un punct de fum suficient de ridicat, bucata ta de pește va absorbi ulei și va avea o consistență moale și grasă, în loc să își păstreze textura fermă.
Când încingi uleiul dincolo de punctul său de fum, capătă un gust ars și amar, care va afecta și gustul de pește.
Când prăjești la foc iute, ai nevoie de un ulei cu un punct de fum ridicat. Când rumenești pește la foc potrivit, ca atunci când sotezi ceva într-o tigaie, ai nevoie de un ulei cu un punct de fum mai mic. Iată câteva uleiuri populare pentru prăjit și punctele lor de ardere:
Ulei de avocado: Punct de fum 270°
Ulei de șofrănel: Punct de fum 265°
Ulei de arahide: Punct de fum 230°
Unt clarificat (ghee): Punct de fum 230°
Ulei de floarea soarelui: Punct de fum 200° până la 230°
Ulei de canola (rapiță): Punct de fum 200°
Ulei de cocos: Punct de fum 180°
Ulei de măsline: Punct de fum 170° până la 190°
Ține cont de aroma uleiului
Aroma sau gustul uleiului este și el important când prăjești pește, deoarece nu orice ulei se combină bine cu aroma de pește.
Ar fi indicat să folosești un ulei cu aromă neutră, cum ar fi uleiul de rapiță, uleiul de floarea soarelui sau cel de șofrănel pentru a prăji peștele.
Uleiul de arahide are un punct de fum ridicat, care este perfect pentru prăjire, dar ar putea adăuga o aromă ușor de nucă peștelui tău. Depinde de gusturile tale, dacă ți-ar plăcea sau nu un pește cu o ușoară aromă de arahide!
În ceea ce privește uleiul de măsline, acesta are un punct de fum mai scăzut, dar ar putea conferi și o anumită aromă peștelui. Unele specii de pești se potrivesc cu aroma amară de ulei de măsline, iar printre aceștia aș enumera capelinul, dorada sau branzino.
Uleiul de cocos sau untul ghee vor adăuga și ele o anumită aromă peștelui, cu care, poate, nu ești obișnuită.
Cele mai bune uleiuri să prăjești pește
Canola sau uleiul de rapiță
Canola este un ulei excelent pentru prăjire și rumenire. Este o varietate a uleiului de rapiță, produsă în anul 1960 din culturi de rapiță modificată genetic pe cale naturală. Este un ulei cu un preț accesibil și cu un punct de ardere potrivit pentru carnea delicată de pește.
Uleiul de floarea soarelui
Acesta are un punct de ardere ridicat, potrivit pentru prăjire în profunzime, are o aromă neutră, care nu schimbă cu nimic aroma de pește, și te ajută să obții o crustă crocantă, dacă prăjești pește în panadă sau în crustă de sare.
Uleiul de arahide
Chiar dacă împrumută o ușoară aromă de arahide bucăților de pește, este un ulei bun pentru prăjit, deoarece formează imediat crustă și are un punct ridicat de fum.
Cât de sănătos este să mănânci pește prăjit?
Așa cum este firesc, ne punem întrebarea cât de sănătos mai este peștele, dacă îl prăjim bine în ulei. Evident, o parte din calitățile lui nutritive se pierd, scade procentul de acizi grași Omega 3 și Omega 6, și crește procentul de grăsimi mai puțin sănătoase.
Pentru a preveni pierderea calităților nutritive, bucățile de pește ar trebui acoperite cu un strat protector de făină și mălai, exact așa cum făceau bunicile noastre când prăjeau pește. Este o rețetă veche și sănătoasă!
Dar cel mai sănătos pește este cel care se rumenește rapid în tigaie, într-o cantitate mică de ulei, și nu se prăjește în baie de ulei prea mult!
Specii de pești bune pentru prăjit
Bibanul de mare, somnul, codul sau crapul sunt peșți care pot fi prăjiți în baie de ulei, timp de câteva minute, până când se rumenește ușor pielea. Cel mai bine este să îi presari cu făină și sare înainte de a-i prăji.
Evită să prăjești ton, somon, pește spadă, știucă sau păstrăv. Aceste specii de pești sunt mult mai gustoase și sănătoasă dacă sunt pregătite la cuptor!