Recomandarea general valabilă este ca antiinflamatoarele să fie utilizate doar cu indicația precisă a medicului, în doze optime și doar pentru anumite intervale de timp, pentru a nu exacerba efecte adverse. 

Tipuri de antiinflamatoare

Medicamentele antiinflamatoare, prin substanțele active pe care le conțin, au proprietatea de a reduce inflamațiile apărute la nivelul diferitelor organe. Concomitent, prin acțiunea lor, acestea au și efect analgezic, urmare a reducerii edemului. Antiinflamatoarele nu trebuie folosite ca analgezice, al căror efect este la nivelul căii de transmitere a senzației dureroase. 

Există două mari categorii de antiinflamatoare: steroidiene și nesteroidiene.

  1. Antiinflamatoarele steroidiene nu se pot elibera fără rețetă medicală. Acestea au o acțiune similară hormonilor produși de glandele suprarenale. Dozele și durata terapiei este stabilită de medic, care supraveghează pacientul pe parcursul tratamentului și, uneori monitorizează unele constante biologice.

Există mai multe clase, în funcție de structura chimică, de la cortizon și prednison, la dexametazona și pot fi administrate pentru diferite afecțiuni: astm, laringotraheobronșită, alergii, boli neoplazice, lupus și artrită reumatoidă.

Efectele acestora suprima sistemul imunitar, reducand astfel inflamația, durerea și edemul (umflarea) de la locul unei leziuni dar, antiinflamatoarele din această clasă, pot reduce si capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor.  Efectul este prompt și de durată, ceea ce le face foarte eficiente în tratarea unor afecțiuni inflamatorii acute si grave, cum sunt edemul pulmonar acut, crizele astmatice și reumatice, bolile autoimune, alergiile care generează o reacție organică și altele.  

  1. Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt destinate utilizării ocazionale și pe termen scurt și au efecte analgezice și antitermice mai puternice, cel antiinflamator fiind mai slab. Din această categorie fac parte medicamente uzuale cum sunt aspirina, diclofenacul, paracetamolul și ibuprofenul. Se pot elibera fără prescripție medicală, dar chiar și așa trebuie utilizate cu prudență, niciodată în doze mai mari decât cele indicate în prospect și pentru intervale scurte de timp.

    Substanța activă poate fi inclusă în pastile, supozitoare, geluri și unguente, cu grad de eficacitate și toleranță diferit. 


Sunt utilizate la ameliorarea simptomelor afecțiunilor de tip viral, a febrei și durerilor. În plus, sunt utile și pentru tratarea durerilor de cap, a artritei, spondilitei anchilozante a durerilor reumatice și a inflamațiilor provocate de traume și accidente (entorse, de exemplu), dar și a crampelor menstruale.

Efectele secundare ale antiinflamatoarelor

Antiinflamatoarele steroidiene pot avea efecte adverse severe și contraindiații, astfel că acestea nu trebuie administrate fără sfatul medicului, chiar dacă anterior acestea au mai fost parte dintr-un tratament prescris de medic. 

Efectele adverse și contraindicațiile pe care le pot avea preparatele steroidiene variază în funcție de modul de administrare, de vârsta persoanei și de doza utilizată, dar și de durata tratamentului. Steroidienele produc hipertensiune arterială, dezechilibre ale nivelului de potasiu, dureri de cap, osteoporoza, favorizarea infecțiilor, afectarea ochilor (pot declanșa apariția glaucomului și a cataractei sau agrava suferința preexistentă), lezarea mucoasei stomacului și duodenului, dereglarea nivelului de insulină, mai ales la diabetici și pot afecta ritmicitatea ciclului menstrual. 

Antiinflamatoarele din a doua categorie, nesteroidiene, pot afecta mucoasa gastrică (ulceratii, sangerari), funcția hepatică și cea renală, mai ales dacă sunt administrate perioade îndelungate. Mai mult, pot crește tensiunea arterială și pot avea efecte vasculare nefaste (infarct sau accident vascular cerebral). 

Antiinflamatoarele steroidiene sunt medicamente foarte utile, în general bine tolerate, atâta vreme cât sunt dozate și administrare sub supraveghere medicală. Cele nesteroidiene sunt aflate  în categoria celor uzuale, pe care care fiecare le are în casă, utile și benefice atâta vreme cât nu sunt consumate excesiv. 

Sursa foto: Shutterstock.com

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Regina Maria