Cintezele de colivie sunt o alegere bună, dacă vrei păsări vivace, frumos colorate și cântătoare. Ele sunt originare din Australia și au fost descoperite de ornitologul britanic John Gould, pe la începutul anilor 1800. De atunci, au fost selecționate tot felul de varietăți, care mai de care mai colorate, în nuanțe de mov, violet, albastru sau verde. Penajul atrăgător, dar și cântecul melodios recomandă cintezele persoanelor singure sau celor care vor să aibă o companie plăcută acasă.

Personalitatea micilor păsări

Cintezele de colivie viu colorate sunt pline de viață și sunt în continuă mișcare. La maturitate, ajung la aproximativ 12 – 15 cm lungime și 15 – 17 grame în greutate. Speranța lor de viață, dacă sunt sănătoase și bine îngrijite, poate fi de aproximativ opt ani.

Le place să trăiască în perechi sau în grupuri mici de maximum 6 indivizi, fiecare pereche având nevoie de propria căsuță pentru adăpost și reproducere. În cea mai mare parte a timpului sunt tăcute, dar cântă adesea dimineața și seara înainte de apus.

Nu au nevoie de compania oamenilor, așa cum au nevoie papagalii, și nici nu suportă să fie atinse sau prinse în mână. Sunt păsări cântătoare de ornament și sunt o încântare să le urmărești și să le asculți.

Cum se îngrijesc corect cintezele de colivie

Sunt păsări fără prea mari pretenții, sunt ușor de îngrijit, dar trebuie să cunoști câteva sfaturi utile înainte de a le aduce acasă.

  • cumpără o colivie dreptunghiulară lungă, amplasează crengi de copac și mici căsuțe pentru fiecare pereche de cinteze;
  • amenajează un spațiu în care să poată ieși și zbura când simt nevoia;
  • ai grijă să schimbi apa zilnic și să le dai grăunțe speciale de calitate, deoarece semințele vărsate din piețe pot fi infestate cu dăunători sau cu fecale de șoareci;
  • hrana pentru cintezele de colivie trebuie îmbunătățită cu germeni de fasole sau grâu și cu bucăți mărunte de verdețuri și fructe precum pătrunjel, salată, mere sau morcovi.

sursa foto: 123rf.com