Cuprins
- 1 Ce sunt căpușele – cum arată o căpușă și mușcătura acesteia
- 2 Localizări frecvente ale mușcăturilor de căpușe
- 3 Simptome comune în urma mușcăturii de căpușă
- 4 Primul ajutor în caz de mușcătură de căpușă – Metode de tratament pentru mușcătura de căpușă
- 5 Cât de periculoasă e mușcătura de căpușă
- 6 Boli transmisibile de căpușă
- 7 Cum ne protejăm de căpușe – cum prevenim mușcătura de căpușă
- 8 Mușcătura de căpușă la câine
Citește care sunt simptomele mușcăturii de căpușă, dar și cum se acordă primul ajutor și care sunt metodele de tratament în urma infectării. Care sunt complicațiile și bolile ce pot apărea în urma mușcăturii de căpușe.
Ce sunt căpușele – cum arată o căpușă și mușcătura acesteia
Căpușele sunt insecte parazite, care se află în aceeași clasă cu păienjenii și care se hrănesc exclusiv cu sângele corpului gazdă, fie om sau animal, deoarece își introduce capul sub piele și încep să se hrănească. Acestea, ajunse pe corpul gazdă, pot rezista până la câteva zile, dacă nu sunt depistate, și pot migra spre zona axilară, înghinală sau la nivelul scalpului.
Mărimea căpușelor crește pe măsură ce acestea încep să se hrănească cu mai mult sânge. Sunt insecte care nu sar și nu zboară. Cele mai multe mușcături de căpușe sunt nedureroase și pot provoca doar semne minore locului, cum ar fi schimbarea culorii pielii, o inflamație locală sau o durere resimțită asupra zonei. Însă, există și cazuri când mușcătura de căpușă poate cauza boli grave.
Culoarea căpușelor poate fi: roșie, maro sau neagră. Insecta poate avea o lungime între 0.5 mm – 10 mm, în funcție de tipul de căpușă, dar și de stadiul ciclului de viață. Un semn distinctiv al căpușelor este acela că au opt picioare.
Unde trăiesc căpușele
Căpușele sunt răspândite la nivel modial și trăiesc în aer liber, în special în zone cu multă verdeață, pe iarbă, dar și pe copaci, arbuști sau grămezi de frunze.
Sunt atrase de animale de companie, dar și de pielea oamenilor, se pot muta cu ușurință de la animal la om, iar petrecerea timpului în aer liber poate fi un factor de contact cu o căpușă la un moment dat.
Insectele pot ajunge în orice parte a corpului, însă, de obicei, se îndreaptă către zone ale corpului unde este pielea moale și puternic vascularizată.
Localizări frecvente ale mușcăturilor de căpușe
- În zona axilei;
- Pe coapse;
- Pe scalp;
- Pe gât;
- În spatele genunchilor;
- În zona sau interiorul ombilicului;
- În interiorul și în jurul urechilor;
- În jurul taliei;
- Torace și gambe.
Identificarea corectă a mușcăturii de căpușă se bazează pe semnele vizuale, în primul rând, dar și pe simptomele locale și diferențierea mușcăturii față de alte mușcături de insecte. Primul semn vizual al mușcăturii este prezența căpușei atașată pe piele și o mica umflătură roșie în locul afectat, zonă care se poate schima în scurt timp.
Simptome comune în urma mușcăturii de căpușă
- Durere și/sau umflătură în locul mușcăturii;
- Erupție cutanată;
- Senzație de arsură la locul mușcăturii;
- Vezicule vizibile pe piele;
- Dificultăți de repsirație, atunci când apare o alergie severă;
- Febră;
- Frisoane;
- Dureri de cap, dureri musculare;
- Senzație de moleșeală;
- Stări de oboseală;
- Mâncărime sau iritație.
Identificarea mușcăturii este esențială pentru a putea acționa rapid, dar și pentru a preveni eventualele complicații ce pot apărea. Dacă primul semn vizual a fost deja identificat, iar căpușa este atașată de piele ori există o mică umflătură roșie la locul mușcăturii, atunci este important să inspectezi zona afectată și să cauți și alte semne ale prezenței insectei.
Diagnosticul corect este pus de către medicul specialist, iar în unele cazuri pot fi solicitate efectuarea unori analize de sânge, pentru diagnosticarea bolilor transmisibile de căpușe.
Primul ajutor în caz de mușcătură de căpușă – Metode de tratament pentru mușcătura de căpușă
Spre deosebire de alte insecte, căpușele, după mușcătură, rămân atașate de corp. Dacă bănuiești că ai fost mușcat de o căpușă, prima recomandare este aceea de a-ți verifica întregul corp, iar dacă se observă insecta pe piele, aceasta trebuie eliminată cât mai repede, pentru a evita apariția altor complicații.
Purtând mănuși, căpușa trebuie îndepărtată cât mai repede, cu o pensetă curată, cât mai aproape de piele, pentru a-i îndepărta capul și părțile bucale. Chiar dacă căpușa a fost scoasă, prezența la medic este obligatorie, pentru investigații suplimentare dacă este cazul, analize pentru prelevarea probelor de sânge.
Zona se curăță și se dezinfectează, pentru a preveni infecția. În urma analizelor de sânge și examenului clinic, medicul stabilește ce formă de tratament este necesară.
Cât de periculoasă e mușcătura de căpușă
Căpușele pot transmite boli periculoase atât oamenilor, cât și animalelor. Multe semne ori simptome ale unei bolii transmise de căpușe debutează în decurs de câteva zile până la câteva săptămâni după mușcătura de căpușă. Printre simptomele bolilor ce pot fi transmise de căpușe se numără:
- Pată roșie sau decolorată pe piele;
- Erupție cutanată în apropierea locului mușcăturii;
- Febră/frisoane;
- Greață;
- Durere de cap;
- Slăbiciune;
- Dureri musculare/dureri articulare;
- Noduli limfatici umflați;
- Rigiditate la nivelul gâtului.
Boli transmisibile de căpușă
Printre cele mai cunoscute boli ce pot fi transmisibile prin mușcătura de căpușă sunt:
- Boala Lyme;
- Babesioză (boală frecventă la animale, foarte rar întâlnită la om);
- Anaplasmoză;
- Encefalită de căpușă;
- Ehrlichioza;
- Boala cu virus Powassan;
- Boala Borrelia miyamotoi;
- Boala Borrelia mayonii;
- Febra hemoragică de Crimeea Congo.
Boala Lyme, sau Borelioza, este o afecțiune rară, deteriminată de infecția Borellia burgdorferi, microorganism ce este transmis de anumite căpușe, deoarece nu toată căpușele pot cauza boala, ci doar cele care sunt purtătoare ale bacteriei.
Este o boală ce se manifestă la nivelul mai multor organe din corp și care se distinge în mai multe stadii.
Babesioza este o afecțiune care se întâlnește rar la oameni, însă care poate pune viața în pericol, deoarece afectează celulele roșii din sânge. Este cauzată de paraziții numiți Babesia, iar specia care afectează cel mai mult oamenii se numește Babesia microti.
Encefalita de căpușă se răspândește în corp prin mușcătura unei căpușe infectate cu virusul Powassan și foarte rar se poate răspândi la oameni pri consumul unor alimente crude precum lapte, brânză de capră sau de vaci, dacă animalul a fost infectat cu boala.
Febra hemoragică de Crimeea, Congo, este o boală care la om este cauzată de virusul Nairovirus, care se transmite prin mușcături sau contact direct cu sângele sau țesuturi de căpușe infectate.
Cum ne protejăm de căpușe – cum prevenim mușcătura de căpușă
Se pot expune la mușcătura de căpușă persoanele care călătoresc și petrec mult timp în aer liber, pe iarbă sau în zone unde este multă vegetație. Poți preveni mușcătura de căpușă dacă:
- Porți îmbrăcăminte în culori deschise, care te va ajuta să observi prezența unei căpușe;
- Îmbrăcăminte care să acopere mâinile și picioarele. Să nu fie zone descoperite care să permită accesul căpușelor;
- Folosirea unor substanțe repelente pentru pielea expusă.
- Evită locurile acoperite cu verdeață;
- Perie hainele și verifică pielea imediat cum ajungi acasă dacă ai petrecut mai mult timp în aer liber.
Mușcătura de căpușă la câine
Insectele pot pătrunde foarte repede în blana animalelor și se pot atașa de pielea acestora. Căpușele perforează pielea, se prind de aceasta și se hrânesc cu sângele animalului. Se poziționează de obicei în zona gâtului, a urechilor și gâtului, iar mușcătura insectelor poate provoca iritații și roșeață pe pielea câinelui.
O căpușă nu se scoate cu degetele de pe pielea câinelui, deoarece pot rămâne părți din insectă în pielea animalului. Medicul veterinar poate scoate căpușa cu un instrument special conceput în acest sens. Primul pas constă în îndepărtarea părului câinelui din jurul căpușei, pentru ca parazitul să fie vizibil și pentru ca eliminarea acestuia să fie facilă.
Cele mai des întâlnite boli pe care căpușele le transmit animalelor sunt: Babesioza, Borelioza, Ehrlichioza, Anaplasmoza și Bartoneloza. Dacă nu sunt tratate, infecțiile bacteriene pot duce la deces.
Prevenirea infestării cu căpușe la câini
Câinii trebuie protejați împotriva bolilor transmise de căpușe, iar cel mai sigur mod de a ajuta la prevenirea acestora este folosirea unui tratament aprobat și prescris de către medicul specialist.
Tratamentul poate consta în aplicarea unori picături speciale pe pielea câinilor, purtarea unei zgarde anti-paraziți externi, sau chiar pastile împotriva căpușelor.
De regulă, căpușa trebuie să se hrănească mai mult de 24 de ore pentru a putea transmite o afecțiune către gazdă, din acest motiv, cu cât este eliminată mai repede de pe suprafața pielii, cu atât mai bine pentru sînătatea organismului.
Sursă info: healthline.com; my.clevelandclinic.org; medicalnewstoday.com
Sursa foto: 123rf.com