Fie că pierzi cheile de acasă chiar tu, fie că le pierde copilul sau bunica, situația îți dă mari bătăi de cap și presupune o cheltuială în plus să o rezolvi. Cea mai rapidă soluție este să iei legătura cu soțul sau cu soția sau cu alte persoane care au chei de la tine de acasă. Dar dacă stai singur și nu mai are nimeni cheile casei tale, nu poți decât să apelezi la un lăcătuș profesionist.

Apelează la o firmă specializată

În cazul în care pierzi cheile sau îți sunt furate, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să cauți pe internet o firmă de lăcătuși profesioniști care vor trimite un specialist în cel mult 30 de minute. Este suficient să le arăți buletinul cu adresa respectivă și îți vor deschide ușa.

În al doilea rând, este bine să schimbi încuietorile, mai ales dacă bănuiești că ți s-au furat cheile, iar hoții ar putea știi unde locuiești. Schimbă imediat încuietorile și vei dormi fără griji, chiar dacă acest lucru presupune și o investiție de câteva sute de lei. Imediat după aceea, este bine să declari cheile furate la poliție, pentru orice eventualitate.  

Dacă ușa casei a fost făcută pe comandă, sună la firma de unde ai cumpărat-o. Este posibil ca ei să te ajute cu un rând de chei, deoarece modelul are un cod care permite multiplicarea cheilor.

Măsuri de precauție

Fiecare dintre noi avem părinți sau rude de încredere aproape de noi, prieteni foarte buni care ne pot ajuta la nevoie și în care avem încredere deplină.

Lasă o pereche de chei de acasă la una dintre rudele tale sau la un prieten foarte bun. Nu se știe niciodată cum pierzi cheile și aceasta este cea mai bună soluție să intri în casă, apelând la oamenii care au o dublură a cheilor tale.  

Pe de altă parte, o astfel de măsură de precauție poate ajuta și în cazuri extreme. Dacă ești plecat din localitate și te inundă vecinii sau se sparge o țeavă de apă, persoana care are cheile tale poate interveni prompt să deschidă ușa și să ajute la remedierea situației.

O altă măsură de precauție este aceea de a nu atașa niciodată eticheta cu adresa la cheile de acasă. Dacă încurci cheile între ele, spre exemplu cheile tale cu cele de la casa părinților, mai bine le pui câte un breloc diferit colorat. Dar nu scrie niciodată o etichetă cu adresa pe care să o atașezi de chei.

În cazul în care pierzi cheile, indiferent cine le găsește poate fi tentat să intre în casă în lipsa ta, în loc să te ajute și să ți le înapoieze. Oricum, nu poți avea siguranța că nu a făcut o dublură, așa că soluția finală este tot înlocuirea butucilor.