Mulți producători de înghețată, chiar și cei cu renume, au renunțat treptat la rețetele clasice cu smântână, lapte, cremă de ouă și pulpă de fructe, în favoarea ingredientelor sintetice și ieftine. Cu greu mai găsești azi în magazine o înghețată de calitate, din ingrediente naturale. Acestea pot fi consumate mai degrabă în gelateriile cu renume. Dar ce conține de fapt înghețata obișnuită pe care o cumpărăm din supermarket?

Cum se face înghețata azi!

O înghețată de calitate trebuie să conțină lapte, smântână, ouă, frișcă, miere, zahăr, piure de fructe, cacao sau băuturi precum romul. Treptat, rețetele bogate și destul de costisitoare de pe vremuri au devenit mai simple, astfel că înghețata din comerț de azi conține în cea mai mare parte apă, în loc de lapte sau smântână.

Grăsimile din lapte nu mai reprezintă decât 10% din conținutul ei, cel mult 15 – 16% la înghețatele mai scumpe. S-ar putea spune că înghețata a devenit astfel mai accesibilă și dietetică, dacă nu ar avea diverse ingrediente mai puțin sănătoase pentru organism.

Îndulcitorii sunt reprezentați de obicei de zahăr și glucoză din sirop de porumb. Miere nu se folosește decât la înghețatele realizate artizanal.

Iar pentru a menține textura cremoasă și cristalele de gheață fine se folosesc tot felul de proteine din lapte precum cazeina și lactoza, dar și o proteină din pește care împiedică recristalizarea apei.

Peste 50% din compoziția unei înghețate din comerț o reprezintă bulele de aer, apa și grăsimile vegetale. Ingredientele de calitate precum laptele, smântâna sau cacao și pulpa de fructe reprezintă mai puțin de 15 – 20%, arată Autoritatea pentru Protecția Consumatorului.

Ce nu trebuie să conțină o înghețată de calitate

Citiți cu atenție etichetele înghețatei pe care o cumpărați și încercați să evitați produsele care au următoarele ingrediente controversate:

  • Caramel E150, care este de fapt sintetic, obținut prin arderea glucidelor în combinație cu amoniu.
  • Acid citric E330 care și el este tot sintetic, obținut dintr-o specie de fungi care crește în mediu dulce și tratat cu hidroxid de calciu și acid sulfuric.
  • Caragenan despre care s-a dovedit că este toxic pentru stomac și ficat, inflamează mucoasele gastrice și are acțiune anticoagulantă.
  • Emulsifiant de obicei obținut din surse vegetale, din oase sau din pielea animalelor sacrificate, dar în urma unor procese chimice care implică substanțe toxice.

Cel mai simplu test

Dacă lași o linguriță de înghețată să se topească pe farfurie și nu mai rămâne din ea decât un zer colorat, acesta este cel mai simplu test să îți dai seama că nu este deloc o înghețată de calitate. Ea conține doar apă, emulsifianți, coloranți sintetici și arome artificiale.

foto: 123rf.com