Abține-te să îl mai iei în brațe!

Câinele tău este un adevărat burete de afecțiune, atenție, mângâieri și toată gama de răsfăț cu care care l-ai obișnuit. Îi place la nebunie să fie scărpinat și mângâiat, dar foarte greu suportă îmbrățișările.

Chiar și câinii de talie mică, obișnuiți să fie ținuți în brațe, suportă cu stoicism să fie strânși la piept, dar nu le place în mod deosebit. Câinele tău se poate simți prins ca într-o capcană, iar îmbrățișările îi pot da un sentiment de teamă, chiar dacă te cunoaște bine și este obișnuit cu modul în care îl alinți.

Mai bine îl scarpini pe piept, decât pe burtică

Psihologii canini și dresorii cu experiență susțin din ce în ce mai mult că micuții patrupezi nu trebuie mângâiați sau scărpinați pe burtică. Le place mult mai mult să fie scărpinați pe piept. Burtica este locul cel mai vulnerabil.

Când un câine se rostogolește cu burtica în sus, îți arată supunere și încredere, dar nu trebuie să insiști în locul cel mai sensibil. ”Majoritatea câinilor se rostogolesc pe spate ca să arate că sunt supuși, dar acest lucru demonstrează că le este teamă și că nu se simt în siguranță. Nu este cel mai bun moment să îl atingi pe burtă”, subliniază Sara Taylor, dresor și specialist în comportamentul canin al SPCA Los Angeles.

În opinia ei, poți mângâia câinele pe burtică doar când el vine către tine și așteaptă să fie mângâiat și când există o legătură foarte strânsă de încredere reciprocă.

Ce ți-ar spune câinele tău când vă jucați împreună!

Multe mângâieri, dar nu pe cap

Contrar opiniei generale, câinilor nu le place să fie atinși pe cap, pe bot sau în zona ochilor. Chiar dacă au încredere în stăpân, suportă greu aceste atingeri, închid ochii puțin speriați și stresați, pentru că mișcarea mâinii direct spre capul lor poate fi percepută ca o amenințare sau ca o pedeapsă.

Câinele tău ar prefera să fie mângâiat pe spate și mai ales spre coadă, iar acest lucru trebuie să îl învețe și copiii, ca să diminuezi riscul să fie mușcați, când nu ești prin preajmă.

Fii fericită și liniștită când te joci cu el!

Câinii citesc cu mare ușurință emoțiile oamenilor. Învață gesturi, mimică și mai ales atitudini. Iar, dacă ești nervoasă sau tristă, nu se vor apropia de tine să te joci cu ei. Este curios că micul tău patruped știe când zâmbești și ar vrea să fii fericită când vă jucați împreună.

El poate deosebi o față zâmbitoare de una încruntată sau tristă, susține April Olshavsky, instructor și evaluator canin al Asociației Chinologice Americane.

sursa foto: 123rf.com