Comportamentul pisicii sau al câinelui tău are o mulțime de taine, pe care, poate, le vei descoperi în timp. Dar iată câteva dintre cele mai comune probleme pe care animalul tău de companie ar vrea să ți le împărtășească, descifrate de specialiști.

”Crezi că, dacă dau vesel din coadă, vreau să te joci cu mine?”

Cercetătorii italieni care au studiat comportamentul câinilor mai mulți ani, au descoperit că semnalele din coadă au semnificații diferite. De obicei, câinii dau din coadă spre dreapta dacă văd ceva care le place și de care sunt interesați. Dacă dau din coadă spre stânga, înseamnă că au întâlnit o situație, un obiect sau o ființă de care le este teamă și se dau câțiva pași înapoi.

„Ție îți plac jucăriile cu laser, dar mie nu!”

Poate că îți place uneori să te joci cu pisica ta cu o jucărie cu laser, să o provoci să urmărească luminița colorată prin toată camera. Dar pisica este un animal de vânătoare și, când nu poate prinde prada în gheare, este dezamăgită. Mult mai atractive pentru ea sunt jucăriile pe care le poate ataca la propriu.

”Îmi dai prea multă hrană!”

Cum îți dai seama? Câinele tău nu este interesat de bunătățile pe care i le oferi când încerci să îl dresezi. Oferă-i o cantitate mai mică de hrană înainte să începeți lecțiile de dresaj și va fi mai receptiv.

”Nu mă grăbi când merg la toaletă!”

Cei mai mulți câini se învârt de câteva ori în jurul unui copac sau al unui stâlp înainte să își facă nevoile. Instinctul le spune să caute locul cel mai potrivit, iar gestul lor este absolut natural, așa că nu trebuie grăbiți.

”Crezi că, dacă dorm toată ziua, sunt mai cuminte?”

Greșit! Plictiseala și somnolența le schimbă câinilor personalitatea. Cu timpul, pot dezvolta comportamente antisociale. Ar fi bine să ieși zilnic la plimbare cu el sau să te joci cât mai des cu pisica ta, pentru a preveni schimbările neplăcute.

”Prezintă-mă unui număr cât mai mare de oameni când sunt mic!”

Cercetătorii consideră că animalul tău de companie va deveni mai sociabil și mai prietenos, dacă întâlnește cât mai multe persoane când este pui. Este indicat să porți și tu de câteva ori ochelari de soare sau pălărie în preajma lui, pentru a se obișnui cu aceste accesorii care s-ar putea să îl sperie la necunoscuți.

”Lasă-mă să mănânc iarbă!”

Și câinii și pisicile mănâncă din când iarbă, fie că au primit o hrană care nu le-a picat bine, fie că pur și simplu le place gustul ei proaspăt. Ai grijă, totuși, să mănânce iarbă curată, care nu a fost tratată cu pesticide.