Hormonii de înrădăcinare sunt concepuți pentru a ajuta butașii din plante sau din arbuști să dezvolte mai repede rădăcini și să crească mai repede. Ei se găsesc sub diverse forme: pudră, gel sau pastile care se dizolvă în apă.

În general, hormonii de tip pudră sau pastile sunt mai concentrați și ajută la formarea rădăcinilor în cazul butașilor lemnoși cum sunt cei de trandafiri sau hibiscus.

Hormonii de înrădăcinare de tip gel sunt mai folositori pentru butașii din crenguțe moi, spre exemplu cum sunt crenguțele de mușcate.

Hormonii de înrădăcinare de tip pudră

Aceștia sunt printre cei mai eficienți și sunt folosiți pentru butașii lemnificați sau semilemnificați. Pudra trebuie distribuită egal pe codița butașilor, astfel încât aceștia să nu dezvolte rădăcini mai puternice doar într-o singură parte, ci de jur împrejur.

Pe de altă parte, pudra eliberează treptat hormonii activi și butașii îi asimilează în timp, dezvoltând rădăcinile într-un ritm puțin mai lent, dar mai sigur. Spre deosebire de pudră, hormonii care se dizolvă în apă obligă plantele să dezvolte rădăcini mai rapid, dar acestea vor fi mai firave și mai puțin rezistente la început.

Gelul de înrădăcinare

Este recomandat pentru butașii moi sau erbacei cum ar fi butașii de mușcate, de crizanteme sau de violete de Parma. Gelul are o concentrație mai mică de hormoni, dar este foarte eficient în cazul butașilor vegetali. Și acesta se aplică în strat uniform, fără ca butașii să se cresteze sau să se curețe de coajă.

Sfaturi să folosești hormonii de înrădăcinare corect!

  • Pudra sau gelul de înrădăcinare trebuie aplicate într-un strat subțire.
  • Butașii lemnoși se crestează pentru un rezultat cât mai bun.
  • Butașii erbacei se taie oblic.
  • Hormonii nu trebuie să atingă frunzele sau mugurii butașilor, ei se aplică doar la bază.
  • Excesul se îndepărtează prin scuturare.
  • Imediat după aplicarea hormonilor, butașii se înfig într-un substrat umed din pământ de calitate și puțin nisip.
  • După ce se dezvoltă, rădăcinile pot fi ajutate cu un biostimulator.

foto: 123rf.com