Fructele liofilizate pot fi consumate cu iaurt sau lapte dulce, pot fi adăugate în budinci și creme de prăjituri, le poți folosi pentru a decora o tartă sau un tort delicios. Liofilizarea este unul dintre cele mai bune procese de conservare a fructelor, prin care se păstrează cea mai mare parte a vitaminelor, fenolilor și antioxidanților benefici. Iată de ce!

Ce este liofilizarea

Liofilizarea este aproape sinonimă cu congelarea, dar este mai mult decât un simplu proces de congelare. Fructele liofilizate sunt fructe uscate prin congelare.

În timpul acestui proces, fructele tăiate bucăți sunt congelate rapid la temperaturi extrem de scăzute, apoi sunt deshidratate pentru a rămâne uscate, astfel încât durata lor de viață este extinsă la o perioadă de peste 10 ani.  

Conform specialiștilor, liofilizarea în vid păstrează cel mai bine nutrieții valoroși din fructe sau din legume. Acest proces poate fi folosit pentru a conserva deopotrivă fructe și legume, dar și bucăți de carne, brânză sau preparate cu aluat.

Prin comparație cu deshidratarea fructelor cu aer cald, liofilizarea păstrează mult mai bine textura, gustul și compușii valoroși din fructe. Ele păstrează totodată și culoarea lor naturală.

Spre exemplu, în cazul fructelor de cătină, prin liofilizare s-au păstrat 93% mai multe carotenoide, cu 34% mai multă vitamina C și cu 11% mai multe substanțe fenolice (cum ar fi antioxidanții) în urma procesului de liofilizare, comparativ cu uscarea la aer cald.

Ce beneficii au fructele liofilizate

Prin liofilizare se pierd foarte puține vitamine și antioxidanți din fructe. Liofilizarea este unul dintre cele mai noi procese de conservare, mult mai rentabilă decât deshidratarea. Iată și beneficiile ei:

  • Fructele își păstrează culoarea naturală și procentul ridicat de antioxidanți;
  • Fructele își păstrează gustul natural: chiar dacă sunt uscate și ușoare, pe măsură ce se înmoaie în suc, lapte sau iaurt, ele își recapătă gustul specific;
  • Pot fi consumate ca atare, uscate, deoarece reprezintă o gustare foarte sănătoasă, fără adaos de zahăr;
  • Pot fi transportate ușor în călătorie, la serviciu sau la sala de sport; reprezintă o sursă importantă de energie pentru organism când depui efort fizic;
  • Pot fi păstrate într-un dulap, într-o zonă mai rece și uscată, câteva luni de zile;
  • Pot fi folosite în diverse creme de prăjituri și preparate dulci;
  • Au un termen de valabilitate îndelungat, unele dintre ele sunt garantate până la 15 – 20 de ani;
  • Sunt o alternativă sănătoasă la dulciurile cu zahăr, atunci când ții dietă sau când vrei să mănânci mai sănătos și să slăbești.

Cum poți folosi fructe liofilizate în bucătărie

Orice fructe liofilizate pot fi consumate ca atare. Sunt crocante, aromate, ușor dulci și își păstrează gustul aproape identic cu fructele proaspete. Dacă mărunțești fructele liofilizate la robot și le adaugi în blaturile sau cremele fructelor de prăjituri, sporești aroma acestor deserturi. Spre exemplu, poți face o cremă de vanilie cu căpșune liofilizate mărunțite, decorată cu jumătăți de căpșune proaspete. Este un adevărat deliciu!

În bucătărie, mai poți folosi fructe liofilozate la:

  • Gustările de dimineață pe bază de iaurt, la cereale cu lapte;
  • Smoothie din lapte de vacă sau lapte de cocos;
  • Înghețată de casă
  • Creme de prăjituri: dacă sunt mărunțite la robot;
  • Tiramisu de casă cu fructe
  •  Brioșe cu sau fără cremă la interior;
  • Amestecate cu semințe de chia sau cușcuș înmuiate în lapte de vacă sau lapte vegetal de cocos sau de migdale;
  • Biscuiți crocanți, checuri și cozonaci;
  • Tot felul de tarte, plăcinte de fructe.