Cuprins
Caperele sunt întâlnite în diferite preparate din bucătăria italiană, iar italienii se laudă cu cele mai gustoase capere din lume. Află ce sunt caperele, de ce unele se numesc boabe de capere și cum le poți folosi și tu pentru a da o aromă deosebită preparatelor de casă.
Ce sunt caperele și de unde provin
Ușor sărate și amărui, cu o textură gumată și o aromă distinctă, caperele sunt folosite în bucătăria italiană de secole, dar nu numai. Se pare că erau folosite în bucătăria indiană încă din Antichitate, ele fiind descrise în epopeea lui Ghilgameș. Italienii se laudă azi cu cele mai bune capere din lume, care cresc și se recoltează pe insula Pantelleria.
Dar iată ce sunt caperele: acest termen denumește bobocii florali ai unui arbust numit Capparis spinosa. Este un arbust deosebit de decorativ. Are crengi subțiri și lungi, cu frunze rotunde dispuse simetric. La baza frunzelor apar bobocii florali din care se dezvoltă flori cu patru petale albe și filamente roz subțiri ca firele de mătase.
Bobocii florali se recoltează cât sunt închiși și se conservă în ulei sau în saramură, fiind folosiți drept condiment.
Fructele, și anume boabele de capere, se recoltează și ele cât sunt verzi, se conservă în saramură și capătă un gust special, între sărat și amărui, cu o ușoară tentă iute. Le poți găsi și la noi în supermarket, conservate în borcănele și le poți folosi la diferite preparate la care se potrivește atât de bine gustul lor sărat și amărui.
muguri florali si boabe de capere
Boabele de capere sunt mai mari decât mugurii florali, au o formă lunguiață și semințe foarte mici la interior.
Cum se folosesc caperele în bucătărie
Caperele, atât mugurii, cât și fructele, sunt considerate condimente și sunt folosite pentru a accentua gustul ușor sărat al unor preparate precum pizza, șunca sau peștele, dar și pentru a atenua gustul gras al maionezei sau al sosurilor pe bază de ulei.
Caperele reprezintă un ingredient deosebit din bucătăria italiană și sunt adesea combinate cu busuioc, suc de roșii, suc de lămâie, ulei de măsline, piper, rozmarin, cimbru sau usturoi.
Ele au și rol decorativ în salatele de crudități sau în salatele cu carne de pasăre sau de pește, precum și în paste. Dar se folosesc în mod deosebit pentru gustul lor iute-amărui specific.
Beneficiile pentru sănătate
Caperele sunt bogate în vitamine, fibre și săruri minerale precum: complexul de vitamine B, C, A, K, fier, calciu, sodiu, cupru, mangan, dar și flavonoide sau antioxidanți care combat acțiunea radicalilor liberi.
Conform studiilor recente, s-a descoperit că flavonoidele din capere ajută la buna funcționare a ficatului și stimulează secreția de bilă. De asemenea, ele contribuie la reducerea nivelului de zahăr din sânge și sunt recomandate diabeticilor. Iar extractul de capere este benefic pentru persoanele alergice.
Datorită vitaminelor, caperele ajută imunitatea organismului, stimulează motabolismul și digestia.
Ele pot avea multe beneficii pentru organism, dar trebuie consumate cu măsură deoarece sunt pline de sare. Fie că sunt murate sau conservate în ulei, caperele sunt pregătite prin adăugarea unei cantități mare de sare pentru a le conserva.