Discuțiile la masa de Crăciun alunecă adesea spre subiecte tensionate, mai ales după câteva pahare de vin. Cu toții avem în familie pe cineva care vorbește tare, critică pe toată lumea, face politică sau comentează ultimele meciuri de fotbal. După cum spune o vorbă, toată lumea se pricepe la politică și la fotbal…
Am depășit discuțiile spinoase despre Covid și vaccinare, dar acum sunt la modă alegerile prezidențiale, formarea noului guvern, mărirea pensiilor sau războiul din Ucraina. Toate aceste subiecte pot fi sensibile pentru unii dintre invitați. Suntem diferiți și avem opinii diferite, mai ales când diferența de vârstă și de educație este mare.
Se spune că cel mai înțelept cedează întotdeauna. De aceea, nu trebuie să alimentăm subiectele aprinse la masa de Crăciun, pentru că nu vom reuși niciodată să schimbăm opinia nimănui, indiferent de argumentele și dovezile noastre.
Ce subiecte să eviți la masa de Crăciun
În zi de mare sărbătoare, să ne aducem aminte că Nașterea Domnului și Crăciunul înseamnă în primul rând familie, unitate, afecțiune, grijă față de ceilalți, liniște și pace. Să încercăm pe cât posibil să ponderăm invitații care se consideră experți și care vorbesc tare numai despre ceea ce cred ei. Să le aducem aminte că este Crăciunul, că suntem creștini și trebuie să fim diplomați și înțelegători, să păstrăm buna înțelegere în familie.
Ar fi bine de evitat orice subiect care ar putea inflama spiritele: politica, alegerile, candidații la prezidențiale, primul ministru, războiul de la graniță, politica lui Trump sau a lui Putin. Cel puțin pentru câteva ore, de Crăciun, este bine să existe un consens și să punem capăt subiectelor sensibile.
Moștenirile, ultimele nunți sau divorțuri din familie, relațiile copiilor sau ale nepoților, datoriile lor, ghinionul de a rămâne fără loc de muncă sunt alte subiecte pe care este bine să le evităm și să le oprim de îndată ce le deschide cineva. Este dureros pentru o femeie tânără să tot fie întrebată la masa de Crăciun de ce nu se mărită sau de ce nu are copii. Pentru un bărbat la fel de dureros poate fi să fie întrebat de ce nu are loc de muncă, de ce nu are mașină, casă sau nevastă și copii.
De multe ori rudele, mai ales cele în vârstă, consideră că au dreptul să te întrebe tocmai ceea ce te doare mai mult. Trebuie să fii diplomat, să eviți cu înțelepciune subiectul și să conduci discuția spre subiecte mult mai plăcute, la care pot participa și alți invitați.
De asemenea, este bine să eviți discuții legate de moartea cuiva, de boli și tragedii din viața rudelor tale. Evită să te plângi de necazurile tale, de datorii, de prețurile mari sau de bolile tale, de tratamentele și analizele medicale pe care le faci. Acestea nu sunt subiecte de discutat la masa de Crăciun.
Bunele maniere când mergi la masa de Crăciun
Pregătește o mică atenție, un dar pentru gazde și pentru copiii lor, alături de o sticlă de vin, un buchet de flori și, dacă este posibil, prăjituri de bomboane pentru desert. La masa de Crăciun fiecare invitat trebuie să aducă ceva deosebit pentru a completa meniul și se poate consulta cu gazda în această privință. Nu trebuie să impresionezi cu daruri prea scumpe sau extravagante, ci să alegi daruri pe gustul gazdelor.
Nu întârzia niciodată la masa de Crăciun, deoarece vei pune gazdele într-o postură delicată să amâne masa pentru ceilalți invitați din cauza ta.
Nu trebuie să te descalți la intrare. Musafirii nu se descalță. Ai grijă să te cureți bine pe tălpi la intrarea în casă. În cazul extrem în care ai noroi pe talpă, cere gazdei o lavetă umedă să te cureți bine. Intră în casă, cere permisiunea de a merge la toaletă să te speli pe mâini, apoi dă mâna cu cei prezenți.
Dacă primești daruri, deschide-le de față cu cei care ți le oferă și arată-te încântat, spune ceva frumos despre gestul lor și despre dar în sine. Replicile de genul: ”nu trebuia”, ”este prea scump” sau ”ați făcut un efort prea mare” sunt de prost gust și îi fac pe ceilalți să se simtă prost. Bucură-te de ceea ce primești și mulțumește cordial.
În timpul mesei, nu sta cu coatele pe masă, nu sufla în mâncare și nu face gesturi teatrale. Așteaptă ca mâncarea să se răcească și apoi servește-te! Nu sorbi zgomotos din supă sau din suc.
Nu vorbi niciodată cu gura plină, nu întinde mâna peste alți meseni să ajungi la solniță sau la platoul cu friptură. Ridică-te de pe scaun, apropie-te de locul unde este platoul și servește-te cu grijă, fără să îi deranjezi pe ceilalți.
Nu fuma la masă, nu bea prea mult alcool și nu deschide subiecte delicate sau subiecte neplăcute precum politica, războiul, prețurile ridicate sau moștenirile de familie.
Nu depăși o oră de bun simț pentru a te retrage de la masa de Crăciun. Dacă ai fost invitat la prânz, începând cu ora 13, te poți retrage elegant după ce se servește cafeaua sau începând cu ora 15, spre exemplu. Dacă ai fost invitat la cină, de la ora 19.00, te poți retrage în jurul orei 21.00.
La plecare, ia-ți la revedere de la toți invitații în mod discret, fără să strigi în gura mare. Mulțumește gazdelor încă o dată pentru invitație și retrage-te fără să ții oamenii la ușă, deoarece trebuie să se ocupe în continuare de invitați.
foto: Shutterstock